Kundalíni: a látens spirituális öntudat jógája.

Több, mint 1000 éves múltra tekinthet vissza a test megtisztításának és felkészítésének hagyománya a hatha jóga pózainak segítségével. Modern korunkban, a vízöntő korában éppen ez erősen észrevehető számos jóga irányzat reneszánszával. Egyike ezeknek a Kundalíni technológia.

A célja minden stílusnak ugyanaz, csak a hangsúlyok változnak: a szamadhi állapot elérése.

Shakti és Shiva -női és férfi energiák fúziója. Kundalíni jóga gyakorlása által a pránikus erőket lefelé irányítjuk, az apanikus erőket pedig felfelé irányítjuk a mula bandha segítségével.

(prana vayu – központi prana, életerő: ez szállítja ami a testünkbe kerül/étel, folyadék, levegő/

(apana vayu -a hasi részben van, minden ami le és kifelé irányul a testből az az apana működésének köszönhető: gyermek születés, menstruáció, kiválasztás,  stb.)

Ennek elégtelen működésével motiváció hiánya, határozatlanság lép fel, lustának, laposnak, levertnek, zavartnak érezzük magunkat, döntésképtelennek). Eleme a föld, csakrája a muladhara csakra, amely biztos alapok a túléléshez szükséges funkciókat biztosítja. A medence magja a helye, a köldöktől a medence fenékig mozog, itt mehet mindkét irányba…

Prana és apana, a két ellentétes erő irányítják a ki- és belégzésünket.

*A prana vayu és az apana vayu a ki és belégzések alatt egymással harmóniában, ellentétes irányokba mozdulnak a ki- és belégzések alatt.

Belégzéskor a Prana vayu a köldöktől felfelé mozdul a mellkas irányába, míg az Apana lefelé indul a medencefenék irányába. Kilégzés alatt mindkettő éppen ellenkező irányba mozog, Prana a torokból a köldök felé, az Apana pedig medencefenéktől a köldök felé,majd mindkettő visszafordul a kandától (köldökközpont, napfonat) az ellenkező irányba.

A köldöknél keveredik a két energia: Shiva és Shakti.

A kundalíni energia elkezdhet emelkedni aktiválni a csakrákat, de a tendenciája szerint emelkedés után újra visszahullik, alvó, nyugalmi állapotra ér.

Ha valamelyik csakra blokkolt, vagy ha az energiazárak nem működnek rendesen akkor a kundalíni nem tud emelkedni.
Így ha a kundalíni idő előtt emelkedik érzelmi és mentális zavarokat okozhat. Még rendszeres gyakorlással sem fog fog egyből a korona csakráig emelkedni. A Kundalíni jóga haszna a rendszeres gyakorlásban rejlik és az életminőség javulásában vehető észre.( Ez minden más irányzatra is jellemző)

Yogi Bhajan

If you can’t see God in all, you can’t see God at all.” And Yogi Bhajan lived it well.
1969-ben érkezett Amerikába, hogy tanítókat képezzen, azóta több ezer kundalini oktató van a világon, nemzetközi közösségük a 3HO (Healthy Happy Holy Organization).

1929-ben született, spirituális tanulmányait 7 évesen kezdte, tanítója 16 évesen a kundalini jóga mesterévé nyilvánította. Közgazdászként végzett a Punjab egyetemen, majd sikeres karriert épített. Az indiai adóhivatalnak dolgozott, mielőtt nyugatra kapott meghívást. 1953-ban házasodott, 3 gyermeke, 5 unokája van.

Alapvetően spirituális tanító. Több, mint 200 könyv és videót publikált, kommunikációból doktorit végzett 1980-ban. Maha Tantrikussá nyilvánították.

Yogi Bhajan először tanított Kundalíni jógát a nagy nyilvánosságnak, a tabu ellenére, amely évszázadokon át tartotta előttünk titokban ezeket a technikákat. De Y.B. nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket, hogy hogyan éljenek, hogyan viszonyuljanak egymáshoz és Istenhez.