Jóga gyerekeknek

Howard Gardner 1984-ban publikálta először elméletét Frames of mind című írásában. A gyermek jóga oktatás fő koncepciója az általa kidolgozott 8 intelligencia elméletére épül. 

A pózok (ászanák) az alapja a teljes rendszernek, amelyeken keresztül az agy és a test minden része egyszerre aktiválható.

A test felvesz egy pózt, az agy új idegpályákat hoz létre, amely növeli a tanulási potenciát. A pózokon keresztül taníthatunk matematikát, környezettant, anatómiát, zenét stb. A pózok a lépcsőfokai a többi tanulási elemnek, amelyek még több tanulási útvonalat hoznak létre.

Testi előnyök: magyarázatok- egy-egy póz testünkre gyakorolt hatásáról- a gyerekek imádnak arról tanulni, hogyan működik a testük.

A tanulás az utánzáson, mozgáson,  cselekedtetésen keresztül a legkönnyebb, leghatékonyabb. A 8 intelligencia területe és a jóga együtt végtelen lehetőséget kínál a kreatív,  mozgékony feladatokra, a   játszva tanulásra.

Gyémánt hidak: Intra- és interperszonális képességek fejlesztése. Mindegyikünk egy- egy ragyogó gyémánt a magunk különleges, egyéni módján, ezerarcú, különleges, és megismételhetetlen– minden egyes póz egy – egy híd, amely összeköt minket a világgal, a természettel, önmagunkkal, saját testünkkel, elménkkel.

Brain Gym: a testünk rendszereinek egyensúlyban tartása, kiegyensúlyozása. Légzési, keringési, hormonális rendszerek  működésének stimulálása. A jóga pózok az agyféltekék működését harmonizálják. Pl. szemkörzés gyakorlat. A kéregtest, a két agyféltekét összekötő rostköteg, a corpus callosum aktiválása- amely a teljes agy maximális kihasználtságát ösztönzi.

Ökológiai visszhangok: Hangsúlyozza a Földhöz fűződő szoros kapcsolatunkat. A pózok neveit használjuk arra, hogy a természetről földünkről információt, tényeket tanítsunk. Pl. hogy a kígyóknak nincs füle, hanem a rezgéseket érzékelik, ahogy csúsznak.

Matek őrület: Matematikai koncepciók alkalmazása sorozatok, számolás révén a pózok gyakorlása közben.

Mindenki jól jár: versengésmentesség- mindenki nyer, mindenki győztes, a jógában nincs verseny. Minden gyermek önálló és egyenrangú része az egésznek. Mindenki egyformán fontos része az egésznek.

Anatómia: csontok, izmok alap anatómiai koncepciók tanítása, egészségtudatra, test-tudatosságra nevelés. Köznevek és tudományos nevek tanítása is…

Zene: egyszerű ritmusok, hangszerek, zenei kifejezések használata a mozgások, játékos feladatok közben.

Történetek, mesélés:Pózokat történetek, karakterek felelevenítéséhez, eljátszásához használjuk fel.

Vizuális : festés, rajzolás craft ötletek- a pózok tanulásához.

Mindegyik elem a testgyakorlást és a fizikalitáson keresztüli tanulást segíti elő: intellektuális, koordinációs, zenei, matematikai verbális, vizuális készségek fejlesztését.

Első pillantásra soknak tűnhet, de csupán szabadjára kell engedni fantáziánkat, a kreativitásunkat és néha hagyni, hogy kicsit a gyerekek is irányítsanak.

Mindent átmozgató  páros, egyéni és csoportos gyakorlatokkal, dalokkal, kreativitás fejlesztéssel, , relaxációs, meditációs, vizualizációs gyakorlatokkal.

A jóga a testi-lelki harmónia megőrzésének, fenntartásának legősibb, jól bevált módszere.
Fejleszti az állóképességet, a hajlékonyságot, javítja a testtartást.

Fegyelemre és figyelemre tanít, növeli koncentrációs készséget. Javítja a vérkeringést, az emésztést, erősíti az immunrendszert, fejleszti a kordinációs készségeket, levezeti a stresszt.

6-12 éves korig várunk minden érdeklődő gyermeket szeretettel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.