Legfrissebb Stúdió Hírek

Az áprilisi hírlevelet természetesen egy NAGY KÖSZÖNETTEL kell kezdenem. Először is köszönöm nektek az elmúlt egy évet, a kitartó gyakorlást és a lelkes ajánlásokat barátoknak ismerősöknek, hiszen enélkül nem ünnepelhettük volna az első évfordulót.

yogabirthday

Jól sikerült a nap, több, mint 60-an vettetek rész valamelyik órán, illetve az esti előadáson.

Köszönöm a segítségeteket is az esti átszervezésnél és a sok finomságot, meg virágot, amit hoztatok. Várnék egy-két receptet a hozott ételekhez, ezeket feltenném a weboldalra, illetve a következő hírlevelekbe is kerülhetne belőlük néhány.

Nagy sikere volt a reggeli 108 napüdvözletnek éppen 18-an jöttetek el, a misztikus számok egybecsengése különösen jól indította el a napot… A következőt a nyári napfordulóra tervezem és azt már valóban a ligetben fogjuk végigcsinálni!

Még egyszer gratulálok a nyerteseknek:
Prónainé Szabó Zsuzsi – Jógaszőnyeg
Szigeti László – 4 alkalmas bérlet
Pátkai Babi – 8 alkalmas bérlet
Váradi Edit – 12 alkalmas bérlet
boldog tulajdonosa lett a nyílt napon való részvétel jutalmaként.
A kérdőív kitöltők közül a Jógabibliát Vitéz Györgyi nyerte.

• A héten kezdtünk új Yoga Synergy sorozatot, a Víz sorozatot, melyet június 12-ig gyakorlunk. A víz elemet az előrehajlások erősítik bennünk, melyek hűtik a testet, csendesítik, nyugtatják az elmét, a erősítik a szemlélődő, befelé tekintő, megadó mivoltunkat. A csavarások a mozgékonyságot, a hajlékonyságot fokozzák.

A víz elemhez az ízlelés tartozik, a koshák közül a fizológiai test, a pranayama kosha a niyamak közül az igazsághoz való hűség, a Satya, a Yamak közül a Santosha, az elégedettség.

Az kérdőívekből kiderült, hogy még mindig az Ashtanga sorozatot kedvelitek a legtöbben, de mostanra már majdnem ugyanennyien a Synergy stílussal is megbarátkoztatok. Remélem az új sorozat is kellő kihívást és kellemes gyakorlást jelent majd.
A Vinyasa Flow órákkal még barátkozunk, itt több szabadságra és több fókuszáltságra van lehetőség. Fókuszáltság alatt értem az óra “témáját” – hátrahajlító vagy előrehajlító óra, netán több egyensúly, csavarás, vagy combhajlító nyújtás van benne.
Több szabadságot enged a sorozatok összeállítása, sorrendje terén. Érdemes kipróbálni, megismerni ezt a stílust is. Alapvetően a három stílus nem áll túl távol egymástól, tehát ha az egyiket már ismered valamilyen szinten, nem jelent majd nehézséget a másik sem.

• Néhányan kérdeztétek, mikor lesz legközelebb Nidra ( jógikus alvás, irányított, mély relaxáció.) Mivel májusban ismét van egy 10 milliószoros nap, május 17-én, ezért májusban kétszer is lesz nidra.

nidra

Megtartom a szokásos hónap eleji relaxációt, május 6-án, pénteken 17 órától. Ezen kívül 17-én is lesz jógikus alvás a 10 milliószoros napon. Ez azonban most keddi napra esik, ezért lesz egy nidra ½ 5-től- ½ 6 –ig az esti óra előtt, valamint, ha igény van rá, az esti órát is zárhatjuk egy rövidebb, 25-30 perces relaxációval. Aki tud, hozzon szőnyeget és extra takarót is, hogy maximális legyen a kényelem mindenki számára. Az órák már az órarendben, meg lehet kezdeni a bejelentkezést!

A születésnapi partin már osztogattam néhány Jóga Nidra CD-t is, bizonyára többen felfigyeltetek rá. A CD korlátozott számban kapható nálam a stúdióban, 1990 Ft-ért.

A telefonszám változást már a legtöbben regisztráltátok, de biztos, ami biztos, mégegyszer:

+36706265707 a továbbiakban az elérhetőségem.

• Április 25-e Húsvét hétfő, ezért ezen a napon nem lesznek órák. Mindenkinek jó pihenést és kellemes ünnepet kívánok.
——————————————————————————————————————————————

Szösszenetek : A jóga három fokozata / Második fokozat
/ Részlet: Dr. Paul Brunton: A jóga titkos tanításai c. könyvéből/

“A jóga második, ún. közbenső fokozata túlmegy a fizikai durva testen, és egyrészt
az érzések iskolázását tűzi ki célul, másrészt pedig a gondolatok ellenőrzését, külön-
féle misztikus, meditációs gyakorlatot tartalmaz azok számára, akik az érzelmi és
szellemi béke elérését célozzák; de magában foglalja az Isten jelenlét utáni állandó
vágyódást is…

citta

A meditatív elmerülés és eksztatikus transz-állapot lehetővé teszi, hogy az
ember meglássa a világ alapvetően nem materiális jellegét és a mögötte rejlő harmo-
nikus egységet; ezek a bepillantások azonban végső soron bár túlfűtöttek és egzaltált
pillanatok, mégis csak múló érzések.

A következő teendő az, hogy az ember megtanulja, hogyan változtassa őket állandó megértéssé.
Ez csak a gondolkodás magasabb fényénél valósítható meg, ami viszont már egy következő
fokozathoz tartozik. E második fokozat sikeres végrehajtását az az erő jelzi, amely lehetővé teszi,
hogy az ember hosszú ideig megmaradjon ebben a tökéletesen koncentrált elmerülésben, amikor
a figyelem teljesen visszahúzódik a külvilágtól.”

——————————————————————————————————————————-
A Hónap mantrája:

Yogash Citta Vritti Nirodhah
/Patanjali: Yoga Szútrák 1.2/

sutra

Amikor nem azonosítod magad többé a gondolataiddal, amikor az elméd elcsendesül és nem hullámzik többé, akkor megtapasztalhatod a jógát, mely nem más, mint Samadhi. Végtelen boldogság, derű és nyugalom érzése járja át egész lényedet.

—————————————————————————————————————————————
Gyakorlati anatómia tippek: Kulpha Bandha-bokazár

A bandha vagy jógikus zár- az egyes ízület együtteseket körülvevő izmok együttes aktiválását jelenti.

Hatha jógában a lábak és a lábfejek a cselekvés szervei közé tartoznak a derék, a csípő az emésztő szervek és a genitáliák funkcióiért felelősek. A lábak ereje, hajlékonysága, a lábizmok megfelelő használata elengedhetetlenül szükséges a derék és a csípők mozgékonyságához és létfontosságú szerepet játszik az emésztésünkben és a reproduktív szervek egészséges működésésben is.

trikonasana.jpg

A Kulpha banda vagy bokazár a lábak három boltozatának aktiválásával a bokaízület stabilizálható gyakorlás közben. A legegyszerűbb módja a zár létrehozásáának a lábfej visszafeszítésével ( pipálásával) érhető el, miközben a lábujjakat behajlítjuk a talp felé, mintha meg akarnánk fogni velük valamit.
A másik módja a zár létrehozásásanka a lábfej lefeszítése olyan módon, hogy, hogy a lábujjak alatti domború részt, a lábpárnákat előretoljuk és a lábujjakat széttepesztjük.

A zár aktiválása javítja a vérkeringést is. Zártláncú gyakurlatoknál, azaz amikor a talpunk a talajon van és súly nehezedik rá, a lábujjakal való kapaszkodás a talajba és a boltozatok emelése , miközben a láb külső éle párhuzamos a szőnyeg szélével és enyhén elemel a talajtól, a sarok befelé feszít segít az egyensúlyozásban is.( pl. trikonasana pózban az elöl lévő láb).
——————————————————————————————————————————————–

A hónap vega receptje: Medvehagyma pástétom Lénárt Gitta után szabadon

A nyílt napi partira vittem medvehagyma pástétomot, amit ez alapján a recept alapján készítettem szabadon. Szabadon, mer éppen nem volt kéznél hajdina csíra, ezért mungóbab csírát használtam, s mivel többszöri kóstolgatás után sem találtam elég izgalmasnak az ízvilágot, tettem bele kevés friss pardicsomot és kaliforniai paprikát is. A végeredményt többen kóstoltátok. Azért érdemes lenne az erediti recepept is kipróbálni. Biztosan más íze van hajdinával. 🙂 Jó étvágyat!

Hozzávalók:
1 kis csomag medvehagyma
1 evőkanál tökmag beáztatva
1 evőkanál fenyőmag (elhagyható)
2 evőkanál csíráztatott hajdina
1 mokkáskanál só
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál tökmagolaj

medvehagyma

Aprítógépbe tesszük a hozzávalókat, és egy nem túl homogén masszát készítünk. Időnként le kell kaparni az edény faláról a ráragadt pástétomot, mert ilyenkor a kés csak úgy forog magában. Ha már úgy látod, hogy elég krémes, kiveheted, készen is van.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *