Gerincbemelegítő gyakorlatsor 3. rész

Idegpályák és meridiánok nyújtása

“Leengedem a karokat, hátrafeszítem a kézfejeket, ezzel megnyújtva a csuklókat. A vállakat befelé fordítom, ez megnyújtja a radiális idegpályát. A vállak és a tenyerek kifelé fordításával megnyújtom a medián idegpályáját a nyaki brachial plexustól (kar idegfonatától) indulva. Az ujjak ilyen módon való nyújtása másképpen nyújtja meg a medián ideget. Amikor behajlítom a kezem és a mellkas felé előrehúzva megnyújtom a lapockák közt a távolságot, az megnyújtja az ulnar (könyök) ideget.

Ezután felemelem a karokat. Amikor a karok magasabbra emelkednek a lapockák is automatikusan emelkednek és a gerinc megrövidül. A vállak így összepréselődnek , hacsak nem nyújtjuk meg őket és toljuk előre. Ez megnyújtja a gerincet és ellazítja nyakat. Ugyanígy, amikor felemelem a fejem, a nyak elülső részét is előre tolom ez szintén elősegíti, hogy a nyak izmai lazák maradjanak és szabadon mozoghasson.

A vállak befordítása a vastagbél meridiánt nyújtja meg. A vállak kifelé forgatása a tüdő meridiánját masszírozza át.
Az ujjak felfelé fordítása hatással van a szívburok meridiánjára, míg a könyökök behajlításával a szív meridiánját dolgozzuk meg.”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.