Hogyan változtatja meg a jóga a tested, már az első alkalom után…

  Az óra után…

 

Jobb agyi funkció

  Mindössze 20 perc hatha jóga gyakorlása után javul az agyműködés kognitív funkciója,  jobb a koncentrációs képesség és a  munkamemória. Az Illinois –i Egyetem tanulmánya szerint a kísérlet résztvevői sokkal jobban teljesítettek a teszteken jóga gyakorlás után, összehasonlítva azokkal , akik 20 perces intenzív aerobic  órán vettek részt.

Alacsonyabb stressz-szint
A jóga stressz csökkentő hatása nagy valószínűség szerint abból fakad, hogy  csökkenti azoknak a protenineknek a működését, amelyeknek  köztudottan gyulladáskeltő hatása van -olvasható a Los Angelesi University of California tavaly közzétett tanulmányában.

Módosult génszerkezet

Egy kisebb Norvég tanulmány szerint a jóga egészségre gyakorolt jótékony hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy képes az immunsejtek génszerkezetét megváltoztatni.

Nagyobb hajlékonyság

A Kolorádói Állami Egyetem egyik friss kutatása szerint a Bikram jóga gyakorlása- ( 26 pózból álló, 90 perces gyakorlatsor melyet 40 fokra fűtött teremben végeznek) szoros összefüggésbe hozható  a vállak, a derék és a combhajlítók nagyobb hajlékonyságával, valamint a nagyobb  álló emelőerővel, csökkent testzsír hányaddal  összehasonlítva a  tanulmányban résztvevők eredményeit a kontrol csoport adataival.

 

Néhány hónap elteltével…

 

 Csökkent vérnyomás

A Pennsylvaniai Egyetem tanulmánya szerint a magas vérnyomásban szenvedők enyhíthetnek panaszaikon a jóga  segítségével. A megfigyelések szerint a jóga gyakorlók körében nagyobb mértékű volt a vérnyomás csökkenésének aránya, mint azoké, akik  séta/ étrend/ testsúly tanácsadás programban vettek részt.

Nagyobb tüdőkapacitás

A Ball Állami Egyetem egy kisebb, 2000- ben végzett tanulmánya szerint 15  hét jóga gyakorlás jelentősen növeli a  vitális tüdőkapacitást, ami  nem más, mint a  teljes kilélegzett levegő mennyisége egy mély lélegzet után.  A vitális tüdőkapacitás a tüdőkapacitás egyik eleme.

Jobb szexuális funkciók

A Harvard Egyetem egy 2009-ben végzett,   a Szexuál Medicina Folyóiratában publikált  tanulmánya szerint hogy a jóga gyakorlása jótékony hatással lehet a nők szexszuális vágyára, izgalmi állapotára , orgazmusára és álalában a szexuális kielégültségükre. A jóga abban is egít a nőknek , hogy jobban megismerjék a testüket olvasható a   Házassági és Szexuál Terápia Folyóirat tanulmányának összegzésében CNN oldalán.

Nyaki bántalmak enyhülése

Egy, a  Fájdalom c. szaklapban publikált német tanulmány szerint 4 hét Iyengar jóga gyakorlás (eszközöket használó, precíz végrehajtást hangsúlyozó stílus)  hatékonyan csökkentette a krónikus nyakbántalmakban szenvedők panaszait.

Szorongáscsökkentő hatás

A Bostoni Egyetem  2010-es tanulmánya szerint 12 jóga gyakorlás  hozzájárulhat a a szorongás tüneteinek enyhüléséhez, és a megnövekedett GABA  ( gamma-amino-vajsav : izomlazító és altató) szinthez az agyban ( Az alacsony GABA szint kapcsolatban áll a depresszió és a szorongás kialakulásával. )

Yoga_infographic-fb

Krónikus hátfájdalmak enyhülése

A Nyugat Virginiai Egyetem  kutatói hatékonyabbnak találták az Iyengar Jógát   a krónikus  derékfájdalmak enyhítésében és a betegek  hangulatának javításában a hagyományos  orvosi kezeléseknél.

Stabil vércukorszint a cukorbetegeknél

A cukorbetegek  kezelésében a jóga alkalmazása stabil vércukor  szintet eredményezhet Cukorbeteg Gondozás 2011-es tanulmánya szerint. A Reuters jelentése csökkent testtömeg indexről és állandósult vércukorszintről számol be mindössze 3 hónap jóga gyakorlás után.

Jobb egyensúlyérzék

 A Temple Egyetem 2008 –as tanulmánya szerint egy idősebbek számára tervezett  Iyengar jóga sor gyakorlása javulást eredményezett az egyensúlyérzék terén és  hatékonynak bizonyult  az esések megelőzésében a 65 év fölötti nők között.

 

Néhány év után…

Erősebb csontozat

Dr Loren Fishman 2009-ben végzett előtanulmánya szerint  a jóga gyakorlása erősíti a csontozatot. “Elvégeztünk  egy csontsűrűségi vizsgálatot ( DEXA) , majd a csoport felének jóga jógát oktattunk 2 éven keresztül. két évvel később újra csináltunk egy szkennelést-nyilatkozta a Huffington Postnak Fishman. – A jógázó csoport nem csak hogy nem veszített a csontsűrűségéből , de meg is növelte azt. Akik nem jógáztak , azok  némileg veszítettek a csontsűrűségükből, ahogyan az várható volt.”

Egészséges testsúly

A Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Intézet  kutatói összefügést fedeztek fel a rendszeres jógagyakorlás és a testsúly csökkenés– vagy legalábbis az állandósult testsúly között – több, mint 15000 egészséges, középkorú  felnőtt csoport  tanulmányozása közben.

„ Azok,  akik túlsúlyosak voltak  a  jógagyakorolás megkezdése előtt, körülbelül 2.5 kilónyi súlyt vesztettek, mialatt a  jógát nem gyakorlók 3.5 kiló extra súlyra tettek szert ugyanabban az  időszakban.”- nyilatkozta  Dr. Alan Kristal kutatóorvos  a WebMD-nek.

Szívbetegségre való hajlam csökkenése

Az egészséges életmód részeként  a jóga megelőzheti a keringési és szívbetegségek kialakulását: a magas vérnyomást, magas koleszterol és vércukorszintet –  a Harvard Egészségügyi Kiadvány jelentése szerint.

http://www.huffingtonpost.com/2013/10/28/body-on-yoga_n_4109595.html?1382963173

 

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.