Májusi hírlevél

Legfrissebb stúdió hírek

Mindenkitől elnézést kérek a megkésett májusi végi hírlevélért, sok szerveznivaló akadt ebben a hónapban : júliusi jóga tábor, szeptemberi workshop Simonnal.
A nyári órarend szintén átgondolásra szorul, mert szomorúan vettem tudomásul, hogy az év eleji lelkesedés és kitartás mostanra elfogyni látszik, persze az is lehet, hogy csak a tanév-végi hajtás, ballagások, kerti és egyéb kinti- és benti bokros teendők miatt csappant meg a létszám az órákon… Itt a nyár?

Vagy az új évi fogadalmak vesztek volna a feledés homályába? Reméljük nem, mert az igazi méregtelenítő gyakorlás még csak most következik, a jóidő beálltával! Ilyenkor minden könnyebben mozdul, jobban nyúlik, könnyebben olvad, csurran és csöppen, ilyenkor lehet igazán élvezni a gyakorlás hatását, mind a három szinten. ( Fizikai, fiziológiai és mentális…)

Ha más nem, remélem az anyagiak most is motiválólag hatnak. A nyári akciók keretében újrakezdő (olyanok, akik utoljára március 31-e előtt vettek részt az órákon), visszatérő, és rendszeresen járó vendégek egyaránt bérletvásárlási kedvezményt kapnak. A 4 alkalmas bérletből 4, a 8 alkalmasból 8 a 12 alkalmas bérletből 12% kedvezmény jár júniusban! Ha hoztok magatokkal barátot, ismerőst az órákra, minden egyes bérletet vásárló új vendég után egy ingyen óra jár ajándékba!

• Mivel olyan nagy sikere volt a születésnapi 108 napüdvözletnek, már akkor megígértem, hogy a nyári nap-éj egyenlőség napján újra tartunk egy napüdvözletes órát. Ha nem esik az eső, akkor a ligetben, június 21-én reggel. ½ 7- ½ 8- ig tartjuk (eső esetén, természetesen a teremben leszünk. ) Az óra adományos. Mindenkit szeretettel várok. A 108 napüdvözletről bővebben a weboldalon két cikket is olvashattok. A válasz a “Miért éppen 108?”-ra itt található. Az óra menete, és hogy miért ajánlom mindenkinek, itt olvasható. Az óra már az órarendben, várom a kihívásra vágyók jelentkezését!

• Júniustól a nyári igények szerint módosítom az órarendet, egyelőre ez kevesebb órát jelent. A hétfő délelőtti, 10 órakor kezdődő óra a nyári hónapokban szünetelni fog, a szerda délelőtti egyelőre marad a szokásos időpontban.

A péntek délutáni órát 17. 00 órától törölni kényszerülök, mert nincs érdeklődés. Nem vagyok benne biztos, hogy miért, de elképzelhető, hogy téves elképzelés alakult ki az órával kapcsolatban. Ezért most tisztázom gyorsan: Ugyanolyan óra, mint a többi, vagy ashtanga, vagy vinyasa flow, a résztvevők igényeitől függően. A nehézségi fokot is mindig az éppen jelenlevőkhöz igazítom , csakúgy, mint a többi órán. és éppen olyan hosszú, mint a többi óra. Az egyetlen ami más volt, a fizetés módja, mert adományos.

Ha bérletesek szeretnék, hogy bérletből levonható óra legyen, akkor az adományos jelleget megszüntehetem. Ehhez azonban mielőbbi visszajelzést kérnék azoktól, akik elviekben szeretnének, vagy alkalmasint járnának a pénteki órára. Kellő számú érdeklődés esetén az óra visszakerül az órarendbe.

Van egy pünkösdi ünnepünk is júniusban, ami 12-re esik. Ezen a hosszú hétvégén a szombati, 11-ei és a hétfői, 13-ai, órák elmaradnak.

• Ebben az évben a nyári szünet a stúdióban július 30- tól lesz auguszus 15-ig. Ezalatt a stúdió zárva tart. Utána, augusztus 15 és szeptember 4 között igényekhez alkalmazkodva csökkentett óraszámban tartok órákat. (Augusztusi órarendet majd az időponthoz közelebb véglegesítem.) Simon workshopja után, szeptember 5-től ismét a régi rend szerint várok mindenkit az órákra.

• A júniusi Yoga Nidra ( jógikus alvás, irányított, mély relaxáció.) 3-án lesz 5.30-6.30-ig.
Aki tud, hozzon szőnyeget és extra takarót is, hogy maximális legyen a kényelem mindenki számára. Már az órarendben, meg lehet kezdeni a bejelentkezést!
Yoga Nidra CD kapható a stúdióban, 1990 Ft-ért.

• A Zselici táborra szépen szaporodik a résztvevők száma, néhány hely még mindig akad, június 15-ig bárki meggondolhatja magát a részvételt illetően. ( Nem a lemondásra célzok!) A hétvégéről már többször küldtem hírlevelet, úgyhogy itt most nem részletezem újra. A weboldalon megtalálhatjátok a részletes információt.

• Ismét lesz Manju Jois workshop augusztusban a Yogasanas szervezésében Budapesten. Manju, a 2 éve elhunyt, az Ashtanga jóga atyjaként ismert Patthabi Jois legidősebb fia- elhivatottan viszi tovább apja tudását és ashtanga jóga hagyatékát. Sajnos nem volt alkalmam Patthabi Joisnál tanulni, ezért nagy megtiszteltetésnek és szerencsének érzem, hogy két olyan embernek is részt vehetek az óráin ezen a nyáron, akik Guruji vezetése alatt gyakorolhattak. Az egyikőjük természetesen Manju. Mindenkinek ajánlom, akinek kedve, ideje engedi. (Minden jelentkező, aki az Ízisz Jóga Stúdiótól jön 10 % kedvezményt kap a facebookon feltüntetett árból!)

• És amit utoljára hagytam, a meglepetés! Simon Borg-Olivier Budapesten tart Yoga Synergy workshopot szeptember 2-4 között! ( Ő is tanult Patthabinál!) Akik járnak a a Synergy órákra és ismerik a stílus szépségét, dinamikáját, kihívásait bizonyára megértik a lelkesedésemet. A workshop részletei is olvashatóak már a weboldalon. Amit ott azonban nem írtam, hogy minden jelentkező, aki hoz magával ismerőst , vagy barátot, minden egyes behozott vendégután 10% kedvezményt kap! ( ez 5 embernél már félárat jelent! Várom a jelentkezőket, az első befizetés már megtörtént, úgyhogy már csak 19 kedvezményes helyem van!

————————————————————————————————————————————————

Szösszenetek : A jóga három fokozata / Harmadik fokozat
/ Részlet: Dr. Paul Brunton: A jóga titkos tanításai c. könyvéből/

Ezekkel az előkészítő gyakorlatokkal készítheti föl magát az ember, hogy tovább mehessen a harmadik fokozatba, amely nem más, mint a filozófiai megkülönböztetés
jógája. Ez a jóga-család legmagasabb csoportja; szupermisztikus de ugyanekkor teljesen
intellektuális és racionális…Ezen a harmadik fokon a tanuló koncentrált, fegyelmezett érzéssel és gondolkodással együtt azért küzd, hogy értelmét kielégítse, és ezt az így élessé tett intelligenciát alkalmazza az egész világ, az egész élet értelmének filozófiai megfontolására és megfejtésére.

Eleddig teljesen önmagával foglalkozott, saját kis énjével; most viszont a vizsgálatot kiterjeszti az egész világra.

Mélyen és keményen kell gondolkodnia ezekről a finom igazságokról, és mindaddig tanulnia kell, amíg a gondolat nem válik belső meglátássá.

Amikor ezek az erőfeszítésekvégül is sikeressé válnak, az ember az ultramisztikus kontempláció gyakorlatát végzi, és megvilágosult gondolkozásának ereje segítségével a végső misztérium: saját maga és a világ végső valósága közötti összefüggés megoldását keresi.

Keresésének magaslatára érkezett, ahol egész elméje és egész teste most összhangban halad és küzd tovább. Ez a csúcsot elért út a megcáfolhatatlan jóga. Először az ember és az univerzális valóság rejtett azonosságának végső elvét bizonyítja be, majd megmutatja,hogyan lehet ezt a gyakorlati élet közepette is felfedezni és realizálni. Ennél magasabbra az elme már nem mehet.”

——————————————————————————————————————————————–
A Hónap mantrája: Jólét mantra

Aayur dehee Dhanam Dehee
Vidyaam dehee Maheshwari
Samastamakhilam dehee
dehee mey Parameshwari

Adj nekem hosszú életet.
Adj nekem bőséget.
Adj nekem tudást, ó Maheshwari
Ó Parameshwari adj meg nékem mindent, amit csak kívánok!

Maheshwari, Maheshwara ( másik nevén, Siva) társa . Az tartják, hogy Siva, mindenki kívánságát teljesíti, aki imával fordul hozzá, vagy a párjához.
————————————————————————————————————————————-
Gyakorlati anatómia tippek: Ha-Mula bandha – Alsózár

A bandha vagy jógikus zár- az egyes ízület együtteseket körülvevő izmok együttes aktiválását jelenti. A gyökérzár a gerinc alsó részét, a deréktáji részt stabilizálja, erősíti és védi is egyben.
Természetesen a mula bandhának is két formája van a gyakorlatban: ha–mula bandha (kompresszív ) és tha-mula bandha (expanzív ) zár, bár ez utóbbiról jóval kevesebb említést tesznek az ősi szövegek is. Ebben a hírlevélben a kompresszív zárról lesz szó. Az expanzív gyökérzárat a júniusi hírlevélre tartogatom.

A ha-mula bandha létrehozása rendkívül sok hőt termel a test alsó részében, majd ezt a hőt az altestből a szív és a felsőtest többi részébe tolja, oda, ahol jóval kevesebb a nyomás.

Kétféleképpen hozható létre. A már megszokott módon: ellentétes oldalon lévő izompárok aktiválásával, illetve a hasi rész belső nyomásának növelésével.
Az izomok amiket aktiválni kell a ha-mula bandha helyes végrehajtásához: a haránt hasizomot, a hát mélyizmait, a külső és belső ferde hasizmokat és a medencefenék izmait.
A ha-mula bandha helyes végrehajtásakor az alhas, a deréktáji izmok és a medencefenék izmai befelé, egymás felé húzódnak és a deréktáji rész elkeskenyedik.

——————————————————————————————————————————–

A hónap vega receptje: Epres pohárkrém

Gyakorlatilag már nem is kellene mást tennem, csak linkeket másolnom ide valamelyik nyers-étel blogról.

A nyers-étel fogyasztók lelkes csapata lassan teljes mozgalommá fejlődik! Reméljük minnél többeket megfertőznek vele, hátha sikerül kicsit egészségesebb életre nevelni pörköltön és pacalon felnevelt kicsiny társadalmunkat!

És ami a legjobb, nem kell lemondani az édességekről sem! Ez a recept is a Gittáé, ( megjelent a nyers édességes könyv is! ) de az ő blogján számos más, kitűnő, profi hobbistához találhattok linket. Jó turmixolást kívánok! Íme:

“Hozzávalók: (4 pohárhoz)
40 dkg földieper
20 dkg kesudió
1/2 citrom leve
1 kanál méz
1 csipet vanília por
1 pohár víz

Az epret aprítógépben pépesítjük, nem kell teljesen simára keverni, maradjanak benne darabok is! Ezt a réteget szerintem felesleges ízesíteni, minden csak rontana rajta. Az eper olyan finom, hogy nem kell hozzá semmi más.
A kesudiót kevés vízzel sima sűrű péppé keverjük, hozzáadjuk az ízesítőket, és már készen is van. Ne legyen túl híg, mert akkor könnyen összefolyik majd az eperrel.

A kesu habot és az epret felváltva rétegezve poharakba töltjük. A rétegek közé vékonyan lehet szórni kókuszreszeléket vagy útifűmaghéjt, hogy ne folyjanak össze a rétegek.”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.