Márciusi Hírlevél

A tartalomból:

A hónap mantrája: Om Gum Ganapatayei Namaha
Stúdió projekt fejlemények
Stúdió megnyitó
Órarendvázlat, tanfolyamidőpontok
Kérdőív a jógáról
Szösszenetek: Zen Bölcsességek Lao Tzu-tól

———————————————————————————————————————————-

Om Gum Ganapatayei Namaha

ganesh-chaturthiOm és üdvözlet az akadályok elhárítójának, Ganésának

Az elefántfejű, nagy hasú Ganésa a legnépszerűbb hindu istenség, a költők és kereskedők védnöke, jóindulatú segítségével elhárulnak az alkotó, vállalkozásba kezdő ember előtt tornyosuló akadályok.

A hinduista mitológiában őt tartják a bölcsesség istenének és az akadályok elhárítójának. Négy kezének tartása illetve a bennük tartott tárgyak – kagyló és diszkosz, elefántösztöke és vízililiom – mind szimbolikus jelentést hordoznak.

A lefele fordított tenyér menedéket kínál híveinek, a felfelé fordított tenyér pedig áldást oszt. Egyik kezében az elefántösztöke a jó és rossz ösztönök szétválasztását segíti, és követőit az igazságosság ösvényén tartja. A másik kezében a kötél a kötelékektől való szabadulást jelképezi.

A halál feletti uralmát a tőr és a kígyó mutatja. Néha egyik kezében kedvenc rizsgombóca van, amelynek pocakját köszönheti, a másikban pedig letört fél agyara, amellyel Vjásza bölcs diktálása nyomán leírta a Mahábháratát. Szobrát az indiaiak házi istenként őrzik otthonukban.

Csodálkozik-e valaki azon, ha ebben a hónapban ezzel a mantrával indítom és zárom a napot?

—————————————————————————————————————————————–

Stúdió projekt: februári mérföldkövek

Ha jártatok mostanában a weboldalon, akkor észrevehettétek, hogy folyamatosan töltöttem fel képeket a stúdióban folyó átalakítási munkákról.
Örömmel mondhatom, hogy tempósan halad a munka, a héten az összes gipszkartonozási munka elkészülta munkálatok. A héten az összes gipszkartonozási munka elkészült, az első réteg festék igazi színt vitt a heti történésekbe.

Ezután már “csak” padlót fogunk… letenni. Na és persze hátra van még a csemperakás is, de az sem várat magára sokáig…

A legfrissebb beszámolókat és képeket addig is itt nézhetitek meg:

https://iziszjoga.com/2010/02/27/studio-projekt-folytatodik/

—————————————————————————————————————————————-

Stúdió megnyitó

Ripsz -ropsz eltelik a március és a tervek szerint április 1-jén megtarthatjuk a nyitó és “felavató” ünnepséget.
Be lehet jó előre jegyezni a naptárba, mindenkit szeretettel várok. Ígérem, nem áprilisi tréfa lesz csupán…
A meghívókat jóidőben ki fogom küldeni, szeretném, ha visszajeleznétek, ha szeretnétek eljönni. Könnyebb tervezni, ha tudom,
hány fővel számolhatok. RSVP tehát!!!

————————————————————————————————————————————–

Órarendvázlat, tanfolyamidőpontok

Feltöltöttem a weboldalra egy órarend tervet a kérdőívekben megjelölt idopontjaitok alapján. (tt mondanék köszönetet újfent azoknak, akik rászánták az ídőt és energiát a kérdéseim megválaszolására: Nagyon Köszi!!!!!!)

Mindenkit kérek, hogy kukkantson rá tehát az áprilisi órarendre, mert most még lehet változtatni, óhajjal-sóhajjal, kérésekkel zaklatni. Tudom, hogy nem lehet mindenkinek eleget tenni, de azért szeretném megpróbálni a lehetetlent, hogy senki se legyen csalódott, aki szeretne rendszeresen járni gyakorolni.

Szintén az előre tervezéshez kérném, hogy egyelőre csak emailben jelezzétek vissza, ha konkrétan érdekel benneteket valamelyik tanfolyam a három közül, hogy lassan feltöltsük a helyeket. A stúdió mérete miatt csak limitált számban tudok csoportokat indítani, így az érkezési sorrend lesz a döntő.

Mégegyszer jelzem, hogy az órarend csak tervezet, egyéni kívánságok teljesítésre nyitott vagyok, csak írjatok, hívjatok.

Az online bejelentkezési felület is készül, jelezni fogom, amint lehet a weboldalon keresztül órát- illetve tanfolyamot foglani, bérletet, belépőt venni.

——————————————————————————————————————————————-

Kérdőív a jógáról

Megkeresett egy hölgy, nevezetesen Imre Katalin, aZ ELTE egészségfejlesztő szakpszichológusi szakáról egy újabb, de igen érdekes kérdőívvel,
melynek segítségével a szakdolgozatához gyűjt anyagot. A dolgozat témája a jóga és az egészség kapcsolata.

Azért ajánlom a kitöltést, mert segít összegezni és számba venni mindazt, amit a jóga nyújt(hat)és jelent(het) a gyakorló számára. A kérdéssor új megvilágításba helyezi a ászana gyakorlás lehetséges és valós fizikai- és pszichés hatásait az emberi szervezetre. Röviden, kicsit reflektálthat az ember azon, vajon mennyire helyesen és hatékonyan is hajtja végre az ászanákat és hogy a gyakorlás milyen változásokat hozott vagy hozhat az életében.

Szeretnélek megkérni benneteket, ha van 15 percnyi időtök és kedvetek kitöltve juttasátok vissza neki az ívet legkésobb március 15-ig az alábbi email
az alábbi email címre: katiimre@freemail.hu
A kérdőívet megtaláljátok a hírlevélhez csatolva.

Segítségeteket Kati nevében előre is köszönöm.

—————————————————————————————————————–

Szösszenetek: Zen Bölcsességek Lao Tzu-tól

A mozdulatlanság (a csend) ereje

“Az aktivitás legyozi a hideget, míg a mozdulatlanság felülkerekedik a hon” Lao Tzu

Társadalmunk elítéli a mozdulatlanságot, mert negatív dolognak, lustaságnak, tehetelenségnek tartja.

Valójában azonban a mozdulatlanság a legmindenhatóbb tevékenységek egyike. Olyannyira, hogy az egész napodat, sőt mi több, ezáltal az egész életed
is megváltoztathatja.

Épp a kellős közepén tartasz a legzűrösebb napjaid egyikének: betemetve munkával, megbeszélésekkel, megválaszolandó email-hegyek tornyosulnak előtted, valaki vagy valami állandóan félbeszakítja a munkádat, félpercenként nyösztetnek a gyerekekvalamivel, állandóan csörög a telefon, a rengeteg rohangálás és a nem akar elfogyni az elintéznivalók listája…

És ekkor megállsz egy pillanatra… Mozdulatlanná válsz és veszel néhány mély lélegzetet. Becsukod a szemed és rátalálsz magadban a sejtekig hatoló csendre. Ez a mozdulatlanság pillanatok alatt átjárja az egész tested és lelked. Lenyugtat, összeszedetté tesz, figyelmedet ráirányítja arra amit épp csinálsz.
Elfeledtet veled minden mást amit még csinálnod kell, vagy amin már épp túljutottál.

Ez a pillanatnyi mozdulatlanság mindent átformáló tevékenységgé alakul.

Ez a pillanatnyi nyugalom hatékony válasz a körülötted lévő zajra. Segíthet elnyomni a körülötted lévő zsongást, segíthet felülemelkedni a dolgokon. Emlékeztehet arra, mi is az igazán fontos.

Hogyan gyakorlohatod?

A mozdulatlanság, furcsa módon, a legtöbb ember számára nem tartozik a természetes állapotok közé. Meg kell tanulnunk elmélyülni, elcsendesülni egy-egy
pillanatra és ez bizony kitartást és rendszeres gyakorlást igényel.

1. Kezdd a napot csenddel. Teheted ezt egy csésze kávét szürcsölgetve lassan, megfontoltan mialatt a világ lassan ébredezik körülötted, vagy a párnádon üldögélve az ágyadban, csukott szemmel, a lélegzetedre koncentrálva. Mindjárt másképp indul a nap, egész más megvilágításba helyezi a dolgokat, s könnyedebben fogod venni a napi akadályokat. Már az is nagyszerű, ha 5-10 percet rá tudsz szánni a reggeli “mozdulatlanságodra” .

2. A nap folyamán rendszeresen állj meg egy-egy röpke pillanatra. Akár óránként is. Hogy el ne felejtsd, állíts be az emlékezteto a számítógépeden, vagy a telefonodon. Tekintsd úgy, mintha egy jelző csengő szólalna meg, hogy emlékeztessen, eljött az egyperces mozdulatlanság ideje. Ez alatt a 60 másodperc alatt koncentrálj a légzésedre, hogy visszahozd gondolataid a jelenbe. Hagyd, hogy a gondok körülötted megszűnjenek, egy percre semmi más ne maradjon körülötted, csak a lélegzeted. Majd engedd, hogy figyelmed lassan, egyenként kiterjedjen a többi érzékszervedre is.

3. Mikor elhatalmasodik a káosz körülötted, állj meg. Állj meg a káosz vagy a zűrzavar és zaj kellős közepén. Ne mozdulj. Végy egy hosszú, mély lélegeztet, Érezd, ahogy áramlik a levegő ki- és be, az orrodon át. Keresd meg mgadban a belső csend “hangját”, majd hagyd, hogy a következő cselekedeted ebből a csendből fakadjon. Teljes figyelmed irányítsd kizárólag erre a tevékenységre.

Hagyd, hogy ez az elcsendesülés váljon mindennapjaid legfontosabb tevékenységévé.
Az egész életed változtathatja meg.

” Visszatérve a legegyszerűbb életvitelhez leigázhatjuk vágyainkat. A vágyak megzabolázásával
elnyerjük a Csendet. A Csendben a világ újra helyére áll.”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.