A 108 napüdvözletről

A hagyomány szerint 108 napüdvözletet  különleges alkalmakkor, ünnepekkor szokás csinálni. Ilyen alkalmak lehetnek például  az  évszakváltások is.

Első hallomásra talán riasztónak tűnik, valójában azonban könnyebb, mint bárki is gondolná. Hogy miért? Először is, csak a Surya Namaskara A variációt csináljuk, azaz nincsenek benne harcos pózok. Másodszor pedig nem tartjuk ki a lefel néző kutya pózt 5 lélegzetig, csupán a pihenőknél.

A 108 Surya Namaskarát – 9X12 napüdvözletre osztjuk. Minden 12-ik napüdvözlet után van pihenő, azaz kitartás 5 lélegzetig, így gyakorlatilag van nyolc pihenő a 108 alatt.

Hogyan számoljuk a köröket?

108 kavicsot felosztunk 12-esével kilenc csoportra, mindegyik elvégzett napüdvözlet után egyet beteszünk egy gyűjtőedénybe, így nem kell azon gondolkozni, hol is tartunk éppen és mikor jön a pihenő.

Ha bármikor elfáradsz pihenhetsz magzat pózban. Feltétlen oda kell figyelned a testedre és a lélegzetedre a gyakorlatok végzése közben és ha a tested megálljt parancsol, pihensz, amíg rendezed a légzésed és a pulzusszámod!

Amikor készen állsz a folytatásra, feltolod magad kutyahát pózba, megvárod, amíg a többiek is kutyahát pózhoz érnek és velük együtt folytatod tovább a napüdvözleteketet.

A 108 napüdvözlet végrehajtása kevesebb, mint egy órát vesz igénybe, hiszen nem tartjuk ki a pózokat. Bárki, aki kényelmesen végre tud hajtani egy szokványos napüdvözletet, általában végig tudja csinálni a 108-at, sőt legtöbbször meglepődnek azon, hogy könnyebb, mint gondolták és kevesebb időt is vesz igénybe, mint hitték.

Miért könnyebb?

Mert nincs kitartás, és ezáltal a nyolc pihenő kivételével a test folyamatosan mozgásban van. A végrehajtás során erőt ad, és energiát, hogy mindenki egyszerre lélegzik, a mozgás és a légzés folyamatos együttes szinkronja segít a lelkesedés és a motiváció megtartásában.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.