Néhány gondolat a helyesen végzett jóga gyakorlásról

A minimális légzéssel -hipoventilációval- végzett ászana és pranayama gyakorlás, valamint a meditáció hosszú távon csökkenti az étel és alvás iránti szükségletet. A napi gyakorlatsor azonban úgy is módosítható, hogy mentális és érzelmi kilengéseinket hozza egyensúlyba.

Ezen túlmenően betegeségek, esetleges sérülések is gyógyíthatók jógapózok segítségével. Az ászanák sokat taníthatnak önvalónk fizikális, fiziológiai, érzelmi, spirituális és mentális létéről is, csupán értenünk kell a jeleket.

A hangsúly nem a még több nyújtáson, erősítésen és légzésen van. Épp ellenkezőleg: a relaxáción, a természetes rekeszizom légzésen és olyan mozgássorokon, amelyek előre meghatározott sorrendben végezve aktiválnak bizonyos izomcsoportokat, míg egyidejűleg relaxálnak és nyújtanak egyéb izmokat, ezáltal serkentve a vérkeringést anélkül, hogy a szívverés erősödne.

A lényeg tehát, hogy egy meglehetősen intenzív gyakorlatsor (mely egyidejűleg erősíti a törzs izmait, erősít és hajlékonnyá tesz) végrehajtása alatt az idegrendszer lenyugszik és a vérkeringés javul.

balasana-sm

Kezdők számára tehát a legfontosabb követendő tanács: Ne légy túl kapzsi, nem kell az összes információra és instrukcióra emlékezned már az első órán. Az sem feltétlen hasznos, ha minden ászanának azonnal megpróbálod a legnehezebb verzióját végrehajtani.

Eleinte az a legfontosabb, hogy ne nyújtsd magad túl, ne feszítsd magad túl, ne lélegezz túl sokat és ne gondolkozz túl sokat!

Hasznos tanács haladóbb jóga gyakornokoknak: Viseltess kellő alázattal a jóga iránt. Rendszeresen figyeld és firtasd pillanatnyi gyakorlásod helyes mivoltát.

Amikor valóban jógázol, nem érzékeled a nyújtást, a feszítést, a légzést és a gondolatokat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.