Ashtanga Jóga workshop Manju Jois-szal

Manjuról röviden

Manju Jois, Sri K. Patthabi Jois legidősebb fia 1944. november 16-án született Dél-Indiában, az azóta meglehetősen népszerűvé vált jóga zarándok-helyen, Mysoreban. Édesapja 7 évesen korában kezdte el tanítani, ezzel visszafordíthatatlanul elindítva őt a jóga útján. 15 éves kora óta tanít. Nemrégiben elhunyt édesapja után megörökölte a ma élő “legismertebb és legelismertebb ashtanga jóga szaktekintély” címet.

Manju rendkívül hálás szüleinek a rendkívüli tudásért, melyet tőlük kapott. (Édesanyja, Savatri Jois 1997-ben halt meg.) Jelenleg Kaliforniában él feleségével, Nancyvel és 2002-ben született kislányukkal, Sathuval.

Közel ötven éven tanítja a Mysore Ashtanga módszert szerte a világban, több, mint 22 országban és az USA 21 államában. 3 napos workshopokat, tanár képzést és egyhetes intenzív kurzusokat tart. Az órái az ászana gyakorláson kívül pránajámát és védikus mantrákat is magukba foglalnak az ősi hagyomány szerint. További információt a weboldalán találhattok.

És ahogy mi megéltük

Szeptember 14 és 16 között volt szerencsénk részt venni – Thomas Hoppel jóvoltából- az egyik 3 napos workshopon Budapesten az Ó utcában, egy nagyon szép wellness központban.

Mindhárom napon ászana gyakorlással kezdtünk. Az első alkalommal Mysore stílusban, mindenki a saját tempójában végezte a kezdő gyakorlatsort, (Yoga Chikitsa – a gyógyító sorozat, főként előrehajlásokkal) mialatt guruji körbe járt a teremben és javított, illetve segített mélyebbre menni a pózokban.

A második két napon irányított óra volt, ami azt jelentette, hogy Manju szanszkritül számolt, illetve mondta a póz neveket, néha a drishtiket is, mi pedig ismételtük utána, többé-kevésbé kórusban, de nem annyira hangosan :-), miközben próbáltuk tartani a meglehetősen gyors tempót, amit diktált.
Ezeken a napokon az ülő pózok között már gyakoroltatott velünk ászanákat a második sorozatból is (Nadi Shodana -az idegrendszer megtisztítása).

Fél óra szünet után rövid pranayama gyakorlás, közös mantrázás következett, amibe többször beltörött a bicskánk, azaz belebotlott a nyelvünk… Meglehetősen nehéz a szanszkrit nyelv, újra konstatáltuk… Na de se baj, gyakorlat teszi a mestert… persze nem öt év intenzív az egyetemen, mint ahogy Manjunak kellett, de hát ez is több a semminél.

A közös éneklést kérdezz-felelek követte mind három napon. Kezdetben kissé bátortalan volt a csapat, talán a nyelvi korlátok miatt, de azért mind a három alkalommal kikerekedett egy kis beszélgetés a kezdeti csendből. Szó esett a mantrázás erejéről és gyógyító hatásáról. Pl. Svédországban, ahol sok a depressziós fiatal, védikus mantra énekléssel derítik őket jobb kedvre. A mantrák erősítik a torok csakrát és a szanszkrit nyelv különös vibrációja jó hatással van az idegrendszerre is.

Sikerült tisztázni néhány tévhitet az Ashtanga jógasorozatok keletkezésével kapcsolatban is. Így például kiderült, hogy a Jóga Korunta sohasem volt Krishnamacharya kezében. Valóban volt néhány darab a Calcuttai könyvtárban valamikor, de már nagyon régen megsemmisült. Az Ashtanga sorozatot így Krishnamacharya és Patthabi Jois olyan ősi írásokra hagyatkozva dolgozták ki, mint a Hatha Yoga Pradipika és a Shiva Samhita.

Szó esett még a heti egyszeri olaj fürdő hasznáról, mely nagyon jó hatással van az ízületekre és megvéd a ráncosodástól. Kihangsúlyozta a rendszeres napi gyakorlás szükségességét. “A tested olyan mint egy gép, ha nem mozgatod, berozsdál” – mondja Manju, bár heti egy nap pihenőt azért javasol ő is.

Meghallgattunk néhány érdekes történetet a gyermekkoráról, és a David Williams-szel való találkozásról, majd az ezt követő első útjáról Amerikába az édesapjával.

Guruji, kedves, jó humorú, közvetlen, ember aki egyszerűen, józan paraszti ésszel közvetíti tudását, minden különösebb misztifikálás nélkül. Manapság, a sok, önhatalmúlag kikiáltott, gyakran ok nélkül piedesztálra emelt, agyon-marketált, ködfelhő mögé bújtatott “jóga mester” között ez rendívüli értéket jelent.

Köszönjük a lehetőséget, örültünk a találkozásnak, reméljük két év múlva, ugyanitt, együtt…. Addig is jó egészséget és sok gyakorlást mindenkinek!

A  Workshopon készült képeket itt nézheted meg.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.