Asszociációk jógára

A jóga szó hallatán a legtöbb ember lelki szemei előtt szinte azonnal megjelenik egy lótusz pózban ülő meditáló indiai jógi. Ha megkérdezzük az átlagembert, hogy a jóga említésére milyen szavak jutnak eszébe, nagy valószínűség szerint relaxáció és meditáció lesz a válasz.

És valóban, a jóga gyengéd, segít az ellazulásban és a relaxálásban. Amit azonban kevesen tudnak, hogy a jóga, mint testgyakorlás (közismert nevén hatha jóga) legalább annyira nehéz és kihívásokkal teli, mint a súyemelés vagy a gimnasztika… sőt…

A jóga titka rendkívüli hatékonyságában rejlik. Mitől hatékony? Attól, hogy nem csak testünkre van hatással, hanem a lelkünkre is. Egész lényünket áthatja kívül-belül.

A csoda az egyszerűségében és teljességében, holisztikus mivoltában rejlik, s abban, hogy bármikor, bárhol bárki számára, bármely életkorban könnyedén hozzáférhető- mivel a legnehezebb ászanáknak is létezik egy egyszerű variációja, melyet akárki meg tud csinálni. A jóga az egyetlen olyan testmozgás, mely életünk végéig gyakorolható.

A hatha jóga ideális kezdete lehet bármilyen életmódbeli változtatásnak, vagy fitness programnak, de kiválóan alkalmas bármilyen más sportág kiegészitőjeként is.

A jóga önfegyelemre, tudatosságra és odafigyelésre tanít (ez rendkívül hasznos lehet mindennapi kapcsolatainkban is!) Megtanít arra, hogyan legyünk gyengédek, de egyben szigorúak is önmagunkhoz- hogyan dolgozzunk keményen, sok izzadsággal, majd hogyan engedjük el magunkat, s töltődjünk fel újra.

Nem kell sem erősnek , sem hajlékonynak lenni ahhoz, hogy valaki jógázhasson. A jóga arra tanít, hogyan élvezzük a létezést a jelen pillanatban, s hogyan fogadjuk el önmagunkat, és fizikális korlátainkat.

Az ászana gyakorlás energiával tölt fel, vitalizál, javít a testtartáson, méregtelenít, csökkenti a stresszt, megtisztítja az elmét. Tudatos légzésre tanítva újra összhangba hozza a testünket az elménkkel, szellemünkkel, (ahogyan gyermeki létunkben ez oly természetes volt). Csökkenti belső konfliktusainkat, ezáltal harmóniát teremt belső énünk és a minket körülvevő világ közt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.