Decemberi Hírlevél

*Legfrissebb Stúdió hírek

Rohamosan közelegnek az ünnepek. Szeretnénk segíteni néhány ajándék ötlettel, akcióval a készülődésben és az ajándékozásban. Nem árt a karácsony előtti rohangászásban sem egy-egy pillanatra lassítani, szusszanásnyi szünetet tartani.

Ezért, hogy ne csak az otthonunkat és a fánkat díszítsük fel, de a lelkünket is ünneplőbe öltöztessük a szeretet ünnepére, még egy Jóga Nidrát tartunk Decemberben, a szünet előtt. A részleteket az alábbiakban megtalálod.

* A nagy sikerre és a növekvő népszerűségre való tekintettel még egy nidrát tartunk 2010-ben. A nidra mélyrelaxációs technikája kiválóan alkalmas a év végi hajtás fáradalmainak enyhítésére, az elmúlt év eseményeinek feldolgozására, visszatekintésre, összegzésre, lenyugvásra. De nagyszerű eszköze lehet az előre-tekintésnek is, segítségünkre lehet az új évi terveink, elhatározásaink megerősítésében.

Az év utolsó Jóga Nidrája decemberben 17-én lesz, a megszokott időben és formában 5.30-tól 6.30-ig. Már lehet helyet foglalni, telefonon, emailben, sms-ben vagy a weben keresztül.

* Karácsonyi eszköz vásár! Jógaszőnyegek, könyvek, levendula párnák és a jógatappancsok is kedvezményes áron kaphatóak a karácsonyi szünet előtt. A kedvezményes árakat már megtalálhatjátok a webshopban.

* További ajándékötlet Mikulásra, Karácsonyra: Ajándék utalvány! Bármilyen összegben, akár jógaórára, bérletre, eszközre, illetve könyv vásárlására is beváltható! Ajándékozz egészséget szeretteidnek!

* Karácsonyi záróparti és előadás. A részvétel ingyenes. A szünet előtti utolsó tanítási napon, december 22-én este 6.30-tól Karácsonyi partival és ezzel egybekötött előadással, beszélgetéssel zárjuk az évet.

Az előadás első része egy rövid jóga történeti és filozófiai áttekintés. A második részében a hatha jóga és az étrend, egészség összefügéseiről lesz szó.

Az előadás után kötetlen beszélgetéssel, közös teázással zárnánk az estét. Az időpont nem végleges, ha valaki szeretne jönni, de nem felel meg az időpont, akkor azt igényeitekhez alkalmazkodva megváltoztathatjuk . Kérem jelezzétek időben, hogy minden érdeklődőt értesíteni tudjak a végleges időpontról.

* Téli szünet. December 22-e az utolsó nyitvatartási nap. December 23- tól január 2-ig a stúdió zárva tart. Az első óra január 3-án, hétfőn, este 19.00 órakor lesz.

———————————————————————————————————-
A hónap mantrája: So Ham

Az Önvaló, Atman mantrája. Az egyik legkönnyeben megjegyezhető, megtanulható meditációs mantra, mely segít a figyelmet a lélegzeten tartani. A szívcsakra egyik leggyakrabban használt mantrája.

Jelentése: Az vagyok. (A lélek, amely örökkévaló és halhatatlan)

“Ahhoz, hogy az önvaló hangját érzékelhessűk, nagyon finom tudatos éberséggel végzett szakadatlan elmélyülés szükséges. Megtapasztaljuk ezt, ha tudatában vagyunk a So Ham mantrának megszakítás nélkül.

Minden lélegzet vételnél, vagyis legalább 21000-szer hangzik fel bennünk a nap 24 órájában a So Ham. A belélegzett levegő árama a So szótagot hozza létre; a kilégzés hangja pedig a Ham-ot. Ha csak egyetlen lélegzetvételnyi időre is elveszítjük a kapcsolatot, az Anahata ( szívcsakra) hangja újra eltűnik.”

/Az emberben rejlő erők –Maheswarananda/
——————————————————————————————————————–

Szösszenetek: Az Anahata csakra

* Szösszenetek : Részletek Maheswarananda: Az emberben rejlő erők – A csakrák és kundalini c. könyvből, a szívcsakráról szóló fejezetből.

Karácsony és advent időszaka a szereteté, a befelé fordulásé, az ajándékozásé. A szívcsakra időszaka ez. Szóljon hát erről a decemberi szösszenet.

“A szeretet örömöt ad, nem szomorúságot.
A szeretet megértést nyújt, nem pedig viszályt szít.
A szeretet gondoskodik és nem követel.
A szeretet szabadságot ad és nem ismeri a féltékenységet. “

Az anahata csakra jelképe a 12 szirmú lótusz,melynek egyik értelmezése szerint a szívközpont tizenkét, itt megvalósítható legfontosabb tulajdonságát szimbolizálja. Ezek a következők:

Öröm, szeretet, harmónia, üdvösség, tisztánlátás, tisztaság, együttérzés, megértés, megbocsátás, türelem és jóság.

Szeretetteljes, nyitott szívvel élni azt jelenti, hogy felébresztjük és ápoljuk ezt a tizenkét minőséget. Az anahata csakrában egyrészt gyönyörteli és boldogító érzéseket tapasztalunk meg, másrészt azonban éppen ebben a csakrában különösen könnyen kibillenhetünk egyensúlyunkból.

Amikor az elme és a tudat nem tiszta, tévútra vezető gondolatok, érzések, fixa ideák és komplexusok jelenhetnek meg az Anahata csakrában, amelyek mind fizikailag, mind pszichésen megzavarhatnak. Mélyen a szívünkben számtalan feldolgozatlan múltbéli tapsztalatra és karmára lelhetünk, amelyek a tudatalattiban nyugszanak.

Minél inkább megnyílik a szívközpont, annál erőteljesebben és mélyebben érezzük a lelki fájdalmakat, de abban biztosak lehetünk, hogya szeretet fényében ez is fel fog oldódni. Ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy szívünk ajtatját folyamatosan nyitva tartsuk. Mert ha az újabb sérülésektől való félemünkben bezárjuk szívünk ajtaját, ezzel egyidejűleg blokkoljuk érzelmeinket is és gátoljuk magunkat abban, hogy feldolgozzuk és kifejezzük őket.

Fontos, hogy az anahata csakrával együtt az ajna csakránk is fejlődjön (harmadik szem csakra), hogy a felmerülő érzéseket vivekával (megkülönböztető képesség) és buddhival (intellektus) ki lehessen elemezni és ellenőrzés alá vonni – kemény kritika és szemrehányások helyett- szeretetteljes megértéssel és belátással, mely gyógyít és felold.

Az anahata csakra megnyitása spirituális értelemben a mindent átfogó, Isteni Szeretet megvalósítását jelenti, mely megszabadult a világi érzelmek változékonyságától.

Amikor az életenergia akadálytalanul és harmonikusan áramlik bennünk, akkor könnyű a szívünk, gondtalannak és boldognak érezzük magunkat.

Boldognak lenni azt jelenti, hogy tökéletes egyensúlyban vagyunk.

Amikor szabadok vagyunk a félelelmtől és a feszültségektől, megnyílik a szívcsakra és kellemes érzéseket, belső erőt közvetít számunkra.. Ez az erő gyógyítja be a belső sebeket és feledteti el velünk a múlt kellemetlen és fájdalmas emlékeit.”

——————————————————————————————————————-

Gyakorlati anatómia tippek: Mani bandha- csukló zár.

Mint a többi bandhánál, itt is az ellentétes oldalon lévő( antagonisztikus) izmok egyidejű aktiválásáról van szó. Ezt a zárat mindkét formájában ( Ha- hőt termelő, kompresszív, toló pozícióban és Tha-hűtő, expanzív, húzást kifejtő) viszonylag könnyű aktiválni, mivel a csukló ízület a kéz és az ujjak ízületeit is keresztezi. tehát a csukló hajlító és feszítő izmok egyben az ujjakat és a tenyeret is hajlítják illetve feszítik.

A legegyszerűbb Ha-mani bandha tehát ökölbe szorított kézzel érhető el, amikor is a csukló enyhe nyújtásban van, miközben az ujjakat behajlítjuk a tenyér felé.

A Ha-mani bandha így, nyújtott könyék esetén az energiát a kéztől eltolja és visszafelé, a test többi része felé irányítja.
A test többi részében szinte azonnali hőmérséklet-emelkedés tapasztalható, miután erősen ökölbe szorítjuk a kezünket, ha előtte az ujjakat nyújtottuk.

Tha-mani bandha legegyszerűbben aktiválható feszes nyitott tenyér és kinyújtott ujjak esetén. Ha a tenyér izmait passzívan tartjuk, akkor az ujjak félig behajlított állapotban maradnak.

Ezért ahhoz, hogy teljesen kinyújthassuk az ujjakat, a csukló ill. az ujjak feszítő izmait is használnunk kell.

Ahhoz viszont,, hogy ne nyújtsuk túl a csuklót, legalább egy kicsit a csukló hajlító izmokat is működésbe kell hoznunk.

Ezáltal, egyszerűen az ujjak feszítő izmait aktiválva, a nyújtást egészen az ujjak végéig kihúzva, szükségszerűen aktiváljuk a csukló ellentétes oldalon lévő izmait is. Ez a bandha olyan érzetet kel a testünkben, mintha a test irányából hőt, illetve energiát húzna az ujjak végeibe.

A két zár hatása leginkább felemelt kézzel, kinyújtott könyékkel érzékelhető.

———————————————————————————————————————-

A hónap karácsonyi süti receptje

Karácsonyi pite vörös áfonyával és pekándióval

Tökéletes desszert az ünnepek alatt, hiszen 1-2 nappal korábban is elkészíthető és hűvös helyen tárolva néhány napig eltartható.

Hidegebben könnyen szeletelhető, mint melegen, bár így is, úgy is lehet fogyasztani.

A piros áfonyát lehet helyettesíteni aszalt/ fagyasztott kék vagy piros áfonyával vagy kimagvazott meggyel is. (Fagyasztott gyümölcs esetén érdemes előtte a levét lecsorgatni!)

Kerek pite sütőben, illetve négyszögletes tepsiben is lehet készíteni. Háromszögekre vágva vagy négyzetekre szeletelve szolgáljuk fel. Vanília fagylalttal is tálalhatjuk.

Hozzávalók: (12 fő részére)

3/4 csésze/ 170 g olvasztott só nélküli vaj, vagy margarin
1.5 csésze kristálycukor / 300 g (barna nádcukor még jobb)
3 nagy tojás
1 teáskanál vanília aroma
1.5 csésze/195 g átszitált teljes kiőrlésű liszt
1.5 csésze/ 150g friss vagy fagyasztott piros áfonya (meggy/ kék áfonya)
1/ 100 g csésze apróra vágott pekán dió (csíkokra vágott mandulával helyettesíthető)

Elkészítése:

1. 195 fokra felmelegítjük a sütőt. Kikenjük a tepsit vajjal (20 cm átmérőjű kerek, vagy 22-23 cm szögletes edény szükséges)

2. A vajat, a cukrot, a tojásokat ésa vaníliát kb. öt percen át habosra keverjük, amíg habos és sűrű nem lesz.

A lisztet kanállal beleforgatjuk. majd a pekánt ( vagy a mandulát) és a gyümölcsöt is. Beleöntjük a tepsibe, egyenletesen szétterítjük.

3. 45 percig sütjük, vagy amíg a a közepe át nem sül. Hidegen vagy melegen tálaljuk.

( forrás: Yoga Journal)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.