Novemberi hírlevél

Legfrissebb Stúdió hírek

Kissé megkésve bár, de végre elkészült a novemberi hírlevelünk is. Remélem mindenki talál magának kedvére való olvasni valót. Kezdjük a legfrissebb hírekkel.

Az adományos jógából befolyt összegből ebben az évben az Iszap katasztrófa károsultjait támogatta az Egyesületünk. Bízunk benne, hogy támogatásunk eljut a legjobban rászorulókhoz.
Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult az adományhoz!

Az első két szombat délutáni családi–baráti páros jóga óránk igen jól sikerült. Külön köszönöm az apukáknak a részvételt, akik igazi szombat délutáni családi programmá varázsolták az órákat!

Voltak párban érkező barátnők is, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a gyerekek számára jelenthetnek egyszerre kihívást és kikapcsolódást a páros gyakorlatok. Várom a további visszajelzéseket, ötleteket az órával kapcsolatban, hogy a ti igényeitekhez illeszkedve alakíthassam ki a foglalkozások menetét. És természetesen várom a résztvevőket, minden szombaton 16 órától.

A Novemberi Jóga Nidrát (Jógikus alvás, irányított mély relaxáció) 26-én, pénteken 17.30 -tól tartjuk. Az órára, mely most is adományos lesz, már most lehet helyet foglalni. Az otthoni gyakorláshoz Jóga Nidra CD készül, mely remélhetőleg már a karácsonyi szünet előtt kapható lesz.

Csak nálunk, jóga tappancs, az utazó mini szőnyeg! Kiváló azok számára is akinek hajlamos a keze –lába az izzadásra, a csúszásra. Utazáskor pedig azért hasznos, mert nem kell jóga szőnyeget cipelni, helytakarékos, könnyű. Így nincs többé kifogás, utazás alatt is be lehet iktatni néhány kora reggeli napüdvözletet és egy-két kellemes nyújtást.
A szett ára 8990 Ft.

November közepe lévén lassan a közelgő ünnepekre és az ajándékozásra sem árt gondolni. Bérletre, jógaórákra, vagy akár könyvre, jógaeszközre is felhasználható ajándékutalványok tetszés szerinti összegben vásárolhatóak, rendelhetőek emailben, telefonon, vagy személyesen a stúdióban.
————————————————————————————————————————

A hónap mantrája: Shiva: Om Namah Shivaya

Ennek a mantrának nincs szó szerint fordítása. A mantra hangjai a gerinc hat fő csakrájának a működtető princípiumaihoz kapcsolódnak, az öt elemhez: Föld, víz tűz, levegő éter. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a csakrákhoz tartozó mantra, hanem az azokat irányító elemeké.

Körülírva a szavak jelentését a mantra magyarázata valahogy így szól: „Om és üdvözlet annak, amivé képességeim által válhatok.” Ez a mantra lehet a kiindulópontja az egyén spirituális fejlődésének. Ezzel a mantrával elindulhat a kezdő jógi a Siddha jóga ösvényén, vagyis a tökéletességhez vezető úton.

————————————————————————————————————–

Szösszenetek

“ Életed minden tette olyan legyen, mintha az lenne az utolsó.” ~Marcus Aurelius

Lenyűgözően tiszta és szép, mégis hatalmas erőt sugároz a Dalai Láma kijelentése: „Az én vallásom egyszerű. A vallásom a kedvesség.”

Ezt a filozófiát, bár jó ideje tanulmányozom, gyakorlom, még csak a közelébe sem jutottam a mesteri szintnek. Csupán egyetlen egyszerű szócskáról van szó, mégis könnyedén válik az élet központi tantételévé, ha hagyja az ember: „Kedvesség”.

A kedvesség meghatározójává válhat életed minden társas interakciójának, irányíthat a munkádban, értelmet adhat az életednek. Még az étkezéseidnek, a szülői szerepednek, a házasságodnak is meghatározója lehet.

Minden más a háttérbe szorulhat, ha hagyod, hogy ne maradjon semmi más, csak a kedvesség.
Amit másokkal teszel, azt magaddal is teszed.

Az aranyszabály az nagyjából úgy hangzik: “Úgy kezelj másokat, ahogy szeretnéd, ha téged kezelnének.” Ez nagyjából ugyanaz, mintha azt mondanád: ahogyan másokhoz viszonyulsz, úgy viszonyulsz magadhoz is.

Gondold csak végig: amikor dühösen, gorombán közeledsz valakihez, te magad is rossz kedvű leszel. Nagy valószínűség szerint minimum egy órán át is nyomorultul fogod érezni magad egy ilyen dühkitörés után, ha nem egész álló nap!

Ha közömbös és nemtörődöm vagy másokkal szemben, te magad is közönyössé válsz egy idő után. És ezt az ürességet nem lehet kitölteni mindenféle kütyükkel, közösségi hálózatok építésével, evéssel, vásárlással vagy különféle tárgyak birtoklásával.
Ezzel szemben, ha kedves vagy másokkal, az benned is jó érzéseket kelt. Saját magad is boldoggá teszed vele. Tehát, kedves vagy magadhoz.

Egyéb másokra irányuló cselekedeteinknek szintén magunkra irányuló hatása van. Így például ha tanulni akarsz, taníts. Ha inspirációra van szükséged, inspirálj másokat. Ha szomorú vagy, vidíts fel valakit.

Figyelmesség + Kedvesség

Tapasztalatom szerint szinte lehetetlen kedvesnek lenni figyelmesség, gondoskodás nélkül. A figyelmetlenség durvasághoz vezet.
Minden megnyilvánulásod másokkal szemben az átgondoltság vezérelje. Bárkihez is közeledsz, tedd azt törődéssel, teljes figyelmed az adott személynek szentelve, mosolyogva. Törekedj megértésre, melegségre és együttérzésre.

Amikor valaki szól hozzád, amikor a gyerekeid a nadrágod szárát rángatják a figyelmedért, amikor a párod vagy a barátod mond valamit, tégy félre minden mást, és teljes figyelmeddel fordulj feléjük. Hallgasd meg őket.

Ha másokhoz így viszonyulsz, boldogság tölt majd el, mert a törődés és gondoskodás egyfajta folyamatos pozitív megerősítést hagy benned. Ez további gondoskodásra késztet a nap folyamán, ami még további kedvességet ébreszt benned és így tovább…
A törődés és a kedvesség egymásból táplálkozva egy csodálatos körforgást képeznek…

A kedvesség vallásának gyakorlása

Ez természetesen gyakorlást igényel. Minél többet gyakorlod, annál jobban fog menni.
A kedvesség egyfajta evolúciós folyamat, melynek még nagyon az elején vagyok, de lassan áthatja az életemet, átformálja minden egyes cselekedetemet.

Kapcsolatok: A társas érintkezéseid, majd a kapcsolatod másokkal, beleértve a barátaidat, családtagjaidat, munkatársaidat, a szomszédokat lassanként pozitívabbak, erősebbek lesznek.

Szülői szerep: Ha a sokat fegyelmező szülők közé tartozol, próbálj meg változtatni ezen és kedvességgel közeledni a gyerekeidhez. Ez teljesen új dimenziókat nyithat meg a kapcsolatotokban. Mivel a gyermekek a felnőttek által nyújtott mintákból tanulnak, a cselekedetekből többet magukba szívnak, mint a szavakból. Ha tőled kedvességet látnak, ők is követik példádat és hasonlóképp viszonyulnak majd másokhoz.

Munka: Bár első hallomásra irreálisnak tűnhet, de lehetséges a munkahelyi környezetet is a kedvességre építeni. Fokozatosan és céltudatosan állítsd a munkahelyi kapcsolataid középpontjába a figyelmességet és kedvességet mind az ügyfelekkel, mind a kollégákkal szemben.

Étrend: A vegán étrend talán a legkedvesebb az étrendek között. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi szenvedésnek vannak kitéve azok az állatok, amelyeket nyomorúságos körülmények között, sokszor megbénítva, megcsonkolva tartanak csak azért, hogy a végén lemészárolják őket a húsukért emberi fogyasztásra! Azt, hogy az állattenyésztés milyen káros hatással van a környezetre, vagy a húsfogyasztás az egészségünkre itt sajnos nem áll módomban részletezni. De ha másért nem is, hát legalább az állatok iránti együttérzésből érdemes fontolóra venni, hogy mit teszünk a tányérunkra táplálék gyanánt.

Konklúzió

Nem könnyű minden egyes társas érintkezés során, minden egyes kapcsolatban állandóan kedvesnek lenni. Talán sokkal könnyebb nemtörődömnek lenni. Valószínűleg sokkal könnyebb támadásra támadással felelni, (vagy legalábbis első pillanatban jó érzésnek tűnhet). Az érdektelenség jóval kevesebb erőfeszítésbe kerül.

De amikor valakinek jó hatással vagy az életére, az a saját életedre is pozitívan hat. Milyen irányba akarod vinni az életed? Minden erőfeszítésed, mely a kedvességre, gondoskodásra, odafigyelésre irányul, nagyban meghatározza majd további életed folyását.

“ Minden egyes találkozás valakivel egy újabb lehetőséget kínál a kedvességre.” ~Seneca

Leo Babauta nyomán
——————————————————————————————————–

Alkalmazott anatómia és fiziológia

Kurpara bandha – könyékzár

A bandha vagy jógikus zár- az egyes ízületegyütteseket körülvevő izmok együttes aktiválását jelenti.

A könyék körüli izmok aktiválását zárt láncú gyakorlatokkal a legkönnyebb megtanulni. Ez automatikusan létrehozza a bandát.

Ha ezt az izom koaktiválást végre tudjuk hajtani más pózokban is pl. lefelé néző kutyában, palló pózban
(fekvőtámaszban) stb. is jelentősen megnövelhetjük a könyék ízületek terhelhetőségét és stabilitását.

————————————————————————————————————-

A hónap vegetáriánus receptje: Házi sajt

Hozzávalók:
2,5 l tej
5 ek citromlé
vagy 2 kk citromsav
vagy 3 dl joghurt
vagy 6 dl savó

Elkészítése:

A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal- pl. gézzel- és egy tál fölé helyezzük. Mikor a tej forrni kezd belekeverjük a savanyító anyagot. Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá. Ne keverjük, nehogy a túró összetörjön.

Amikor a savó és a túró teljesen különvált egymástól , lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük és savót felfogjuk. A panírt fellógatjuk, vagy ha szilárdabb sajtra van szükségünk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleg eltávozzon belőle.

Tipp: Ha ízesíteni szeretnéd, leszűrés előtt adhatsz hozzá különböző fűszereket: sót, borsot, fokhagymát , köményt , zöldfűszereket stb.


tej kapott panír- mennyiség kipréselt panír

6 dl 100g 75g
2 l 250g 200 g
3 l 400 g 350 g

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.