Februári Hírlevél

Úgy tűnik, az új évi fogadalmak mellett most mindenki kicsit hosszabban kitart, aminek nagyon örülök. Tehát  még mindig sokan vagyunk az órákon, ( reméljük sokan is maradunk) különösen esténként, de  péntek délutáni időpont is meglehetősen népszerűvé vált – és igazi meglepetés számomra a szerda délelőtti  „tömeg” ! Sok kitartást az elhatározásotokhoz! A  reggeli felkelés  még mindig nehezen megy…nemhiába, még mindig tél van, bár, ha kinézek  most az ablakon, (épp kisütött a nap)  megcsillan a remény, talán mégis eljön a tavasz hamarosan…
 
 Mivel az esti órák ennyire telítettek, ezért mindenkit, akit családi és munkahelyi kötelezettségei nem tartanak vissza, bátorítok arra, hogy próbálja ki milyen a napot napüdvözletekkel kezdeni! Biztosíthatom, az élmény és az érzés felejthetetlen… 

 Mostanában sok kedves levelet is kapok tőletek. Köszönöm nektek, akik időt és fáradtságot nem kímélve leírjátok a  jóga nyújtotta élményeket és tapasztalatokat. A levelekből a weboldalon is olvashattok a visszajelzések link alatt.  Remélem kedvcsinálónak jó lesz,  mert várom a további élménybeszámolókat!

 És most folytassuk az aktuális hírekkel:

valentinxs.jpgHétfőn  este ½ 6-tól ½ 7-ig  Valentin napi páros/kontakt  jógát  tartok kizárólag pároknak! ( Ez persze nem jelenti azt,  hogy azonos nemű  párok nem jöhetnek, egyetlen kikötés, hogy  mindenkinek legyen párja!)

Kérem, hogy mind a kettőtök jelentkezzen be. Sajnos csak 8 páros számára elegendő a hely a stúdióban , viszont az óra már az órarendben van!

 Ha szeretnétek romantikusan, kellemesen indítani a Bálint napi estét, ne késlekedjetek a helyfoglalással!

 További ötleteim  a szerető szívek napjára:  szíves, romantikus ajándék utalványok bármilyen értékben, bármire felhasználhatóak: akár egy alkalmas belépőre is!

  • Jógatábor ötleteket és javaslatokat gyűjtök helyszínt illetően. Mint minden másban ehhez is a ti igényeitekhez  szeretnék alkalmazkodni. Ha  valaki jártában-keltében  belefutott egy olyan csodálatosan nyugodt, idilli , csendes környezetben  fekvő szép  szálláshelybe, amely 20-25 fő részére is ideális jógatábor helyszíne lehet, ne habozzon velem megosztani.

 ( Szükség van legalább egy 60-70 nm-es  helységre is, amely  alkalmas a benti gyakorláshoz is, rossz idő és egyebek esetén.!  Hegyek, erdő, patak, kellemes kirándulásra is alkalmas hely kellene, ahol egyéb kikapcsolódásra is lehetőség van.

  • Mester Vinyasa Krama kurzus Yogeswarival

 Yogeswari a New York-i Jivamukti irányzat és iskola egyik senior oktatója,  akit lendületes, tökéletesen  kapcsolt ászana sorai  és provokatív filozófiai eszme-futtatásai tettek közismertté és népszerűvé külföldön. A világ számos országában tart workshopokat, oktató képzést, intenzív tanfolyamokat, habár nálunk még nagyon kevesen ismerik, nemcsak Yogeswarit, hanem magát a stílust is.

 Az 1989 óta működő Jivamukti iskola  New  York  egyik  legtöbbek által látogatott jógaiskolája,   a tanítványok  közt számos híres ember is megfordul,  köztük Sting ( aki Sharon és David könyvének előszavát is írta), Diane Keaton,  és Willam Dafoe is.
bujangha small.jpg
 A jivamukti órák  közös énekléssel, mantrázással, rövid filozófiai betekintéssel  kezdődnek,  amelyet  eleinte sok kezdő jógatanítvány érezhet idegennek.

Az órák fontos része a zene, hiszen az alapítók maguk is zenészek.  És itt nem csak relaxációs, vagy indiai zenét értünk ezalatt, hanem akár Beatlest is!

 De talán épp a provokatív, merész nézeteik és elképzeléseik a jógáról tették Sharon és David óráit már a kezdetekben is annyira népszerűvé!

Azóta sokan végeztek náluk oktatói tanfolyamot, köztük  az én tanfolyam vezető tanárom,  Katie Manitsas,  aztán Richard Allen aki szintén tanított a Samadhiyoga központban  ( Lsd. Jógabiblia –bordó polós férfi a fényképeken)  és Alanna Kaivalya, a Jivadiva is, aki azóta is egyike a legismertebb Jivamukti oktatóknak az Egyesült Államokban. Vele szintén volt szerencsém személyesen találkozni egy tanfolyam keretében.

yogeswari-group.jpg

 Így nyíltan bevallom, hogy az általam tartott vinyasa flow órákra is nagy hatással voltak és vannak ezek az oktatók.

 A workshop első napjára intenzívebb, lendületes gyakorlás  jutott, precízen  kiszámolva a mozdulatok és a  légzés szinkronját.  Az óra fókusza  a hátrahajlítás volt.  A gyakorlás után még énekeltünk, mantráztunk majd rövid beszélgetéssel zártuk a napot.

 A második napra több jutott a módszertanból és a vinyasa krama magyarázatokból. (Erről a szösszenetekben olvashattok bővebben)  Néhány páros gyakorlattal segítettünk egymásnak a lélegzet és a mozdulatok összehangolásában. Majd egy órás intenzív gyakorás után kérdezz- felelekkel és   néhány közös fényképpel  köszöntünk el egymástól.

 Mint mindig, most is feltöltődve, tele pozitív élményekkel, pillanatokkal, új erőre kapva, tértem haza. Várom a következőt… talán  újra Manju Jois Augusztusban?

 

    A Hónap mantrája

 

Hare Krshna Hare Krshna Krshna Krshna Hare Hare Hare Rama
Hare Rama Rama Rama Hare Hare  ( Az Upanishadokból)

krishna.jpg Ezt a mantrát  sokan  automatikusan a Krishna-hívőkhöz kötik, és sajnálatosan az itthoni közmegítélés meglehetősen negatívan fogadta/fogadja és utasította/ utasítja el a Bahkti- jóga követőit.

A Krishna hívők is jóga gyakorlók  ugyanis, méghozzá  a szeretet jógájának gyakorlói. Miért utasítjuk hát el a szeretetet? Miért félünk tőle?

Mert mindennél hatalmasabb?

Valentin nap alkalmából fogadjátok szeretettel Krishna Das előadásában.

A mantra  jelentése:

Krishna szenvedélyesen szólítja szerelmesét Radhát,   Rámának becézi, mely annyit tesz, Királynőm!

Radha hívogatja párját, Krishnát, kinek neve azt jelenti: aki megragadta szívem, testem- lelkem, egész lényem, mindenem!

 Ez tehát egy szerelmi párbeszéd Radha ( a lélek) és Isten ( Krishna) között.

 


Szösszenetek: Vinyasa krama

A legtöbb jógakönyv kiválóan illusztrálja a statikus jógapózok sokaságát.  Pusztán az ászanák megtanulása azonban  nem fedi fel azok valódi erejét. Ha azonban   a megfelelő sorrendben összekapcsoljuk azokat, eredményül egy fiziológiai mantrát, egy fizikális örvénylést,  egymást keresztező energiacsatornák ( nadik) áramlatát kapjuk.

 Maga a szó, vinyasa  az összekacsolási mechanizmust jelenti,  míg a Krama szó jelenti a folyamatot, a pillanatról pillanatra történő, egymást követő változások sorozatát.

Így a kifejezés,, Vinyasa Krama  az ingadozásoktól,  kilengésektől mentes, egy pontra rögzített szándékkal végrehajtott  (ászana) váltások egymásutánját takarja.

 A legtöbbünk figyelme elkalandozik pillanatról – pillanatra. Az életünk tele van adatokkal, részletekkel, de a vinyasa fonala legtöbbünk számára megfoghatatlan marad. Gyakran feltesszük magunknak a kérdést: Hogyan  jutottam idáig?

Amikor  tudatos szándékot építünk fel magunkban, és megtanítjuk magunkat arra, hogyan  tartsunk ki a kezdeti elhatározásunk mellett, akkor nincs az a külső behatás,  amely el tudna téríteni minket az utunkról, s lám,  az események egymásutánja pontosan úgy fog bekövetkezni, ahogyan annak  történnie  kell.

  A vinyasa az az  elem, amely a pillanatokat egybefűzi a változások sorozatával.  Ez az a fonal, amelyre egyenként fűzzük fel a gyöngyöket,  hogy nyakláncot készítsünk belőlük. Az összekapcsolás maga lehet tudatos vagy tudattalan.  Maga a változás  ugyan folyamatos, de többnyire nem  tudatosul bennünk,  a  tudatunk  nem érzékeli azt.

 A jógi a kettősség illúziójától megszabadulva képes  pillanatról-pillanatra a múlt, jelen, jövő változásait érzékelni.

vinyasa

 Amikor valaki képes a változásokat lépésről lépésre, az indítéktó  az eredményig végigkövetni, akkor arra is képes, hogy maga válassza meg  azon cselekvések sorozatát , amely végül eljuttatja őt a tudatos végpontba, amelynek  általa meghatározott eredménye van.

 Amikor az ászanákat gyakoroljuk , tudatosan összekötjük őket a lélegzettel. A valódi vinyasa , vagy  kapocs azonban  a szándék, a cél , amellyel az ászanákat végezzük. A lélegzetünk csupán metaforája ennek a szándéknak.

Ha az ászana gyakorlásának célja az Önvaló megismerése, minden egyes lélegzet segíteni fog abban, hogy a másoktól való elkülönültség érzést megszüntesse. Ráébreszt arra, hogy az atmoszférát kitöltő levegő atomjai pontosan ugyanazok a részecskék,  amelyek  minden valaha létező élőlény tüdejét is megtöltötték. Gyakorlatilag egymást lélegezzük be.

 Ebből a felismerésből már nem nehéz arra a következtetésre  jutni,  hogy mindannyian ugyanabból a közös tudatból táplálkozunk, mint ahogyan ugyanazt a levegőt is szívjuk.

 Az egyén tudatra ébredése  ezáltal a közösségnek is hasznára válik, azaz  ha    az egyéni tudat  magasabb szintre lép, az pozitív hatással lesz a közösség tudati  szintjére is.

/Sharon   Gannon és David Life : Jivamukti Yoga könyve alapján ( részlet a 8. fejezetből)/

Gyakorlati anatómia tippek: Kati bandha

 

A bandha vagy jógikus zár- az egyes ízület együtteseket körülvevő izmok együttes aktiválását jelenti. A Kati Bandha csípőzárat jelent.

niralamba-Padangusthasana.jpg
 Ha Niralamba Padangusthasana végzése közben például a  felemelt nyújtott lábunk lábfejét visszafeszítjük, azaz pipáljuk és a combot kifelé forgatjuk az  aktiválja a csípő hajlító izmait is.

 

niralamba virabhadrasanaxs.jpg
Hasonlóképpen Niralamba Virabhadrasana esetében a hátra nyújtott lábunk combját befelé,  (lefelé,  a talaj felé) forgatjuk, az szintén stabilizálja a csípőízületet.

 

Parsvottasana.jpg
 Az utolsó példa  a Parsvottanasana,  ahol a hátul lévő lábunk sarkát folyamatosan  feszítjük hátrafelé, mintha csak nyújtanánk a szőnyeget, miközben a láb nagy ujja  felől befelé próbáljuk forgatni a lábunkat. Ez mind a csípő nyújtó és közelítő izmait megfeszíti, így aktiválva a Kati bandhát, a csípő zárat.

.

A hónap vega receptje: Mandulasajt

 

Valaki – nevezetesen Hajnal Évi ( remélem Évi nem bánod, hogy megemlítem a neved!) küldött egy nyersételes blog linket,  s link linket követett, míg végül ide lukadtam ki.( Lsd. alább). Így az a sugallatom  támadt, hogy  a mandulatej után  még maradjak egy kicsit a mandulánál. Ezt  a receptet még én sem próbáltam ki, de nagyon  jól hangzik, úgyhogy biztosan ki fogom.

Lehet, hogy le is ragadok is a nyers étel recepteknél és kísérleteknél  egy időre, több okból kifolyólag is.

 Néhány nyomós indokot már elmondtam a karácsonyi előadáson,   azonban van itt még jónéhány, ami abba a két órába már nem is fért bele. ( bocsánat, de csak angolul találtam meg. )  A legvalódibb indok azonban az lesz, hogy a szervezetem egyre inkább tiltakozik minden ellen, ami kicsit is “ tisztátalan”… Megoldás? Még több jóga….még kevesebb étel…?

Tehát, íme a recept:

Mandulasajt a Napkonyhától

“10 dkg áztatott hámozott őrölt mandulát vettem egy egységnek. Készítettem ugyan ennyi agar agart, 1 csészényi víz 1 teáskanál agar-garral.


Agar agarba reszeltem 2 fokhagymát, sót, 1 teás kanál utifűmagot és mediterrán fűszereket tettem még bele. Amikor az agar agar kéz-melegre hűlt összekevertem a darált mandulával.  A  szélét fekete borssal szórtam meg.”

Azt hiszem, itt van egy apróság ami azért magyarázatra szorul.
Mi az az agar-agar?
Az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
Japán zselatin néven is ismerik, hiszen a japán konyhákban már régóta levesek sűrítésére is használják. Ez egy olyan koleszterinmentes kötőanyag ami melegen oldható, hideg állapotban zselésedő, kocsonyásító hatású élelmiszer adalék.
Az agar-agart forró vízzel különféle vörösalga fajokból nyerik ki.

Miért kedveli a gasztronómia?
– Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
– Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
– Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
– Könnyen tárolható, használata egyszerű
– Vegetáriánusok is fogyasztják (dzsemek)

Várom a kóstolókat! 🙂 Jó étvágyat!

 

Namaste,

Móni

A kéretlen leveleket mi sem szeretjük! Adataidat soha, semmilyen körülmények között nem szolgáltatjuk ki harmadik félnek! Ezt a hírlevelet azért kaptad, mert feliratkozál hírlevelünkre, vagy mert személyes hozzájárulásodat  adtad, hogy nevedet hozzáadjuk a listánkhoz.  Ha többé nem kívánsz felőlünk hallani, kattints az unsubscribe linkre a levél alján.

 


Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.