Márciusi Hírlevél

Hálás köszönet mindenkinek a szorgos marketing munkáért! Köszönöm, hogy jó hírét viszitek a stúdiónak a városban, köszönöm a sok ajánlást és hogy hoztok magatokkal ismerősöket barátokat az órákra.

Nélkületek nem működnének a dolgok, a ti támogatásotoknak és kitartó gyakorlásotoknak köszönhetem, hogy lassan a stúdió nyitvatartásának az első évfordulóját ünnepelhetjük, de erről egy kicsit később, részletesebben.

A március újabb órarendi változásokkal indul.  Kettőre bővült a délelőtti órák száma, remélem, hogy a  hétfő délelőtt 10 óra ugyanolyan népszerűségnek örvend majd,  mint a szerda délelőtt 10.

A szombat délutáni órákat pedig a hosszabbodó nappalok,  közeledő óraállítás, a  túl közeli ebéd idő  és egyéb megfontolások miatt, egy órával később kezdjük. Már most szombattól ( március 5-től) 16.00 órától tartjuk az órát.

Néhányan kérdeztétek, mikor lesz legközelebb  Nidra ( jógikus alvás, irányított, mély relaxáció.) Nos,  a hosszú hétvége előtt, március 11-én , pénteken 17.00 órára tettem, hogy legyen időtök bejelentkezni.  Aki tud,  hozzon szőnyeget és extra takarót is, hogy maximális legyen a kényelem és kikapcsolódás mindenki számára.

Március 14-e és 15-e munkaszüneti nap. Így ezeken a napokon  nem lesznek órák. Mindenkinek jó pihenést kívánok.

Tehát, amint említettem, közeledik a stúdió első születésnapja, ez mindenképpen  jó alkalmat kínál  egy kis ünneplésre. Április elseje péntekre esik.  Délelőttre, délutánra egyaránt tervezek programokat, de ha van konkrét kívánságotok, ötletetek azt is szívesen veszem.

yogabirthdayLegyen ez előadás téma, gyakorlati anatómia,  workshop,  játék,  kihívás ( pl. 108/ 54 napüdvözlet ), teljes ashtanga sor, nidra, bemutató,  vega ételkóstoló stb…

Előre is köszönöm  bárminemű hozzájárulásotok a szervezéshez ( természetesen nem anyagi  ! ). A  születésnapi végleges programot  és  részleteket március utolsó hetében tervezem kiküldeni, a javaslatokat, kívánságokat mielőbb várom.

A Hónap mantrája : Bőség mantra

Om Shrim Mahalakshmiyei Swaha

lakshmiOm és tisztelet a feminin energiának Lakshminak, amely minden nemű gazdagság adományosa, és amelynek Shrim az esszenciája.

A Shrim mantra ismételgetése  teszi lehetővé a bőség vonzalmát és annak megőrzését.

Ezt a mantrát nem csupán a jólét, boldogulás eléréséért érdemes ismétlgetni, hanem azért is , hogy megfelelő barátokra, társakra találhassunk, eloszlassuk a családi nézeteltéréseket, viszályokat, és egészségi problémáinkon enyhítsünk hiszen a gazdagságnak számtalan formája van.   A mantra mondogatása közben koncentrálj arra a fajta bőségre, aminek éppen szükségét látod az életedben.


Szösszenetek : A jóga három fokozata /  Első fokozat

/  Részlet: Dr. Paul Brunton: A jóga titkos tanításai c. könyvéből /„Hosszú kutatás után sikerült a jógát jobban megismernem: meg tudtam így különböztetni az előkészítő és közbenső fázist attól a fokozattól, ami előrehaladott és kevéssé ismert, és amire ez a hosszú kutatás valójában csak az előkészületet jelentette.

A fentebb említett tanítás – amely a jóga koronájának és  betetőzésének tekinthető – és az általában ismert, alacsonyabb rendű jógák között különbséget kell tennünk. A közöttük levő összefüggés nyilvánvalóbb lesz, ha a jógagyakorlatot három progresszív fokozatra osztjuk fel, amelyeken keresztül jutunk egy szélesebb és magasabb látókörű tudat kialakulásához.

A legelemibb csoport a fizikai koncentrációs gyakorlatokat foglalja magában, mivel ezek azokra hatnak könnyebben – és ezek vannak többen – akiknek az elméje még képzetlen. A kezdő matematikus elméjét megzavarná, ha azonnal a felsőbb matematika tanulmányozásába fogna, ami csak egy későbbi kurzus anyagát képezheti.

skorpio Hasonlóképp a jóga kezdője is e fizikai gyakorlatok felvételével kezdheti a tanulmányait. E tanulók közül néhányan nem csak a koncentráció elérését tűzik azonban ki célul, hanem egészségüket akarják javítani, erejüket növelni vagy betegségüket gyógyítani.

Egy betegséggel terhelt test zavaró hatást fejt ki az elmére, és a gondolatot a betegséghez láncolja.

 

 

nadajogaEzért ezeket a gyakorlatokat gyakran előkészítő fokozatnak szánják azok számára, akik később majd magasabb fokozatra léphetnek hajlandóságuk és rátermettségük folytán.

Az egyik ilyen módszer pl. a különböző ászanák (testtartások) végzése, amellyel a testet valamilyen speciális helyzetbe hozzuk és arra kényszerítjük, hogy bizonyos ideig abban maradjon.

A másik módszer a lélegzés szabályozása az ún.pranajama-gyakorlatok végzése. A harmadik ilyen gyakorlat a szem rögzítése, a negyedik Isten nevének naponta sok ezerszer való ismétlése, az ötödik pedig meghatározott szent szótagok éneklése a levegő ki- és belélegzéséhez ritmikusan kapcsolódva.”

/ folyt. köv./

Gyakorlati anatómia tippek : Janu bandha

 

A bandha vagy jógikus zár- az egyes ízület együtteseket körülvevő izmok együttes aktiválását jelenti.

utkatasanaA térdzár (janu bandha) mind nyitott, mind zárt láncú gyakorlatok esetében aktiválható.

A zárt láncú gyakorlatok egyik legegyszerűbb példája az utkatasana, széktartás.

Tadasana-ból, hegyállásból kiindulva, a kvardicepsz izmokat megfeszítjük azáltal, hogy a térdkalácsot  megpróbáljuk felfelé húzni, majd lassan elkezdük behajlítani a térdünket  úgy, hogy közben a térdkalácsot továbbra is aktívan tartjuk,  azaz felfelé húzzuk.

Ez a gyakorlat segít abban, hogy mind a combhajlító és feszítő izmok  egyszerre legyenek aktívak, ezáltal stabilizálva a térdízületet.

 Nyitott láncú gyakorlat, például Niralamba Virabhadrasana esetében ha a hátra nyújtott lábunk combját  és  a csípőlapátot befelé,  ( azaz lefelé,  a talaj felé)  forgatjuk az a fenékizmok ellazulását ( a gluteus maximus) eredményezi. Ha azonban a fenékizmok elleazulnak, akkor nem funkcionálnak tovább, mint csípő feszítő izmok sem.

warrior3

Ha viszont a combizmok elöl aktívak, akkor  a combhajlítókat is arra “kényszerítik”, hogy vegyék át a csípő feszítő/nyújtó szerepét. Mivel mindhárom izomcsoport : a térdhajlító, -nyújtó és a csípő közelítők is aktívak ezért ez a gyakorlattal a térdzár könnyedén létrehozható.

A hónap vega receptje:  Pástétom

 

Napraforgó-lencsecsíra pástétom

 

A  fokhagymás mandulasajt jól sikerült , finom is volt, csak a mennyiséget kell még eltalálnom legközelebb. Hajnal Évi még képet is küldött az övéről, chilis, szezámmagos változatban, íme:

mandulasajt2

Úgy döntöttem, hogyegyelőre maradok  Lénárt Gitta receptjeinél… Még a könyvét is megvettem. Nagyon szép és hasznos könyvecske. Ezt szeretném kinevezni új hobbimnak: nyersétel kísérletek a konyhában.  Kár, hogy nincs elegendő időm a kísérletezésre.

Ámbár egy két recept nagyon gyorsan elkészíthető, mint az alábbi pástétom is. Amióta a nyersétel recepteket tanulmányozom szinte minden más étel kicsit “döglöttnek” tűnik, még akkor is ha nincs benne hús… vajon miért?  Szóval most ezt találtam, ez lesz a következő kísérletem alanya.

Hozzávalók:
 1 csésze beáztatott napraforgó mag,
1 csésze lencsecsíra,
1 kanál puha mazsola, (ha nem puha, előtte be lehet áztatni)
1 fej lilahagyma apróra vágva,
1 kis gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva
1 evőkanál búzacsíra olaj,
pár csepp citrom, pár csepp szójaszósz (vagy só)

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, pürésítjük. a főszereplő a hagyma-fokhagyma.
Pirítósra kenve biztosan isteni. Majd legközelebb beszámolok róla…

Namaste,

Móni

 

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.