A 8 intelligencia elemeinek alkalmazása a gyerek jógában

Howard Gardner 1984-ban publikálta először elméletét Frames of mind című írásában. A gyermek jóga oktatás fő koncepciója az ő elméletére épül. (Marsha Wenig)

A pózok (ászanák) az alapja a teljes rendszernek, amelyeken keresztül az agy és a test miden része egyszerre aktiválható:

A test felvesz egy pózt, az agy új idegpályákat hoz létre, amely növeli a tanulási potenciát. A pózokon keresztül taníthatunk matematikát, környezettant, anatómiát, zenét stb. A pózok a lépcsőfokai a többi tanulási elemnek, amelyek még több tanulási útvonalat hoznak létre. Testi előnyök. Magyarázatok- egy-egy póz testünkre gyakorolt hatásáról- a gyerekek imádnak arról tanulni, hogyan működik a testük.

Gyémánt hidak- Intra- és interperszonális képességek fejlesztése- Mindegyikünk egy- egy ragyogó gyémánt a magunk különleges, egyéni módján, ezerarcú, különleges, és megismételhetetlen– minden egyes póz egy – egy híd, amely összeköt minket a világgal, a természettel, önmagunkkal, saját testünkkel, elménkkel.

Brain Gym- a testünk rendszereinek egyensúlyban tartása, kiegyensúlyozása. Légzési, keringési, hormonális rendszerek  működésének stimulálása.

A jóga pózok az agyféltekék működését harmonizálják. Pl. Szemkörzés gyakorlat. A kéregtest, a két agyféltekét összekötő rostköteg, a corpus callosum aktiválása- amely a teljes agy maximális kihasználtságát ösztönzi.

Ökológiai visszhangok- hangsúlyozza a Földhöz fűződő szoros kapcsolatunkat. A pózok neveit használjuk arra, hogy a természetről földünkről információt, tényeket tanítsunk. Pl. hogy a kígyóknak nincs füle, hanem a rezgéseket érzékelik , ahogy csúsznak.

Matek őrület. Matematikai koncepciók alkalmazása sorozatok, számolás révén a pózok gyakorlása közben.

Mindenki jól jár: versengésmentesség- mindenki nyer, mindenki győztes, a jógában nincs verseny. Minden gyermek önálló és egyenrangú része az egésznek. Mindenki egyformán fontos része az egésznek.

Anatómia- csontok, izmok alap anatómiai koncepciók tanítása, egészségtudatra, test-tudatosságra nevelés. Köznevek és tudományos nevek tanítása is…

Zene- egyszerű ritmusok, hangszerek, zenei kifejezések használata a mozgások, játékos feladatok közben.

Történetek, mesélés. Pózokat történetek, karakterek felelevenítéséhez, eljátszásához használjuk fel.
Vizuális – festés, rajzolás craft ötletek- a pózok tanulásához.

Mindegyik elem a testgyakorlást és a fizikalitáson keresztüli tanulást segíti elő: intellektuális, koordinációs, zenei, matematikai verbális, vizuális készségek fejlesztését.

Első pillantásra soknak tűnhet, de csupán szabadjára kell engedni fantáziánkat, a kreativitásunkat és hagyni, hogy kicsit a gyerekek is irányítsanak.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.