Hasznos tippek a jógagyakorláshoz

Új év, új kezdet. Vannak azonban dolgok, amik nem változnak  és ebben az évben is ugyanolyan érvényesek, mint a tavalyiban  vagy az azelőttiben.  Éppen ezért nem árt ezért őket újra és újra felidézni, megerősíteni, átismételni, bevésni.

Így az alábbiakban  néhány  jógagyakorlással kapcsolatos alapelvet  gyűjtöttem egy csokorba. Egy rövid áttekintést arról, hogy a hozzáállásunk, a hitrendszerünk az elménkben szüntelen áramló, ismétlődő gondolatminták hogyan hozhatnak új perspektívát a mindennapokba.

Az alábbi alapelvek  követése  a hatha  jóga gyakorlása közben serkenti a vérkeringést,  fejleszti az állóképességet, erőnlétet és hajlékonyságot anélkül, hogy túlfeszítés vagy túlnyújtás érzetét okozná.

  1. Minden gyakorlatot aktív mozdulattal indíts

Az aktív mozdulatok  lassan végrehajtva a legfontosabb meghatározó elemei a hagyományos jógagyakorlásnak. Mindennemű  testgyakorlás ( tehát nem csak a jóga) aktív mozdulattokkal  végezve (aktív mozdulat alatt értendő  a külső erők használata nélkül-pl. kéz segítsége nélkül- pusztán az adott testrész ( pl. láb) izmainak aktiválásával végzett mozgás értjük) bekapcsolja az úgynevezett reciprokális relaxációs gerinc reflexet, amely nagyban elősegíti az erőfejlesztést anélkül, hogy feszültség keletkezne az izmokban, növeli a hajlékonyságot a nyújtás érzete nélkül, elősegíti a véráramlást a szívritmus gyorsulása nélkül, továbbá segít a relaxált,  stresszmentes idegrendszeri állapot fenntartásában mozgás közben.

  1. Tanuld meg a természetes hasi légzést mielőtt komplex légzőgyakorlatok gyakorlásába fognál

A hasi, vagyis a rekeszizom segítségével végzett légzés stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert (relaxációs reflex),  ami  a  test nem -akaratlagos  irányítása alá  tartozó emésztőrendszeri,  immunrendszerhez  és a reproduktív rendszerhez tartozó  szervek  és mirigyek  irányításáért  felelős.

Ezzel szemben a mellkasi légzés a szimpatikus idegrendszerre hat  ( az  „üss –vagy fuss” válaszreakciókért felelős) ami általában emeli a stressz –szintet és gyengíti az immunrendszert, az emésztést és  reproduktív rendszer  funkcionalitását.

  1. Fókuszálj a gerinc mozgatására

A modern kori ülő-életmódnak köszönhetően a gerincünk általában teljesen lemerevedik. Minél kisebb mozgásra képes a gerinc annál kevesebb vér és energia  tud áramlani a testben, hiszen a gerinc a testünk központi energiacsatornája.  Ezáltal a leges-legfontosabb a gerinc mobilizálása minden lehetséges természetes  irányba: (nyújtás, összenyomás, jobbra és balra csavarás, jobb- és bal oldal hajlítás) és megpróbálni a lehető legmozgékonyabban és rugalmasabban tartani amennyire lehetséges rendszeres testmozgás segítségével.

 dsc_0981_

 

  1. A légzéstechnika fokozatos fejlesztése

A legjobb  talán bármilyen testgyakorlást és pózt  egyszerű természetes légzéssel kezdeni. Amint a pózt/  gyakorlatot tökéletesen  ( erőlködés mentesen , stresszmentesen végre tudjuk hajtani ) elsajátítottuk,  lehet megpróbálni  természetes légzésből egy erőteljesebb hasi légzéssel vagy mellkasi légzéssel, teljes légzéssel, légzés visszatartással majd a test különböző részeibe irányított légzéssel -beleértve a végtagokat is- végrehajtani.

A modern nyugati életmódhoz  szokott test – amely többnyire túlfeszült vagy túlnyújtott és amelyben   az energia-áramlás blokkolt a stressz miatt –a legfontosabb a természetes azaz  a  hasi/ rekeszizom légzés elsajátítása.

A természetes hasi légzés –  rekeszizom aktív leengedése a belégzéssel  és passzív  összehúzása a kilégzéssel  az összes belső szervnek a biztonság érzetét és a védettség üzenetét küldi. A természetes hasi légzés lenyugtatja az idegrendszert és az elmét. Masszírozza és vérbőséggel látja el a belső szerveket, mobilizálja a gerincet, javítja a keringést,  lazítja az izmokat (különösen a törzs izmait) és erősíti az immunrendszert.

A természetesnél kevesebb légzés  ( enyhe hipoventiláció)  a  vér savasságát enyhén  növeli és ez  az idegrendszerre nyugtatólag hat.  Az esetleges asztmás tüneteket enyhíti, csökkenti az étvágyat  és jelentősen megnöveli az energiaszintet.

dsc_1320_

  1. A fokozatosság elve

 

Mindig jó  észben tartani,  hogy gyakorlás közben mindig van választási lehetőségünk  a dinamikus gyakorlatok ( vinyasza) és a statikus kitartások ( ászanák) egészen egyszerű ( könnyebb) és  az összetettebb ( nehezebb)  variációi  között. Így mindenki megtalálhatja gyakorlás közben a saját  testi lehetőségeit figyelembe véve a  megfelelő nehézségi szintű gyakorlatot.  A megfelelő variáció  kiválasztásához  érdemes  „a  kevesebb több”  alapelvét  érdemes követni:  A kevesebb  nyújtás, kevesebb feszítés, kevesebb légzés, kevesebb agyalás és lassabb mozgás hosszú távon hatékonyabb, gyorsabb fejlődési lehetőséget kínál!

Mindig figyelj arra, hogy ne feszítsd túl magad sem fizikálisan, sem mentálisan, sem a lélegzettel,  nem csinálj semmi olyat, ami nem jó érzés.  Egy jó oktató bátorít, motivál, de nem utasít.  Ha  még sem így lenne, emlékeztetheted arra, hogy csupán a jóga legősibb Patanjali által előírt alapelvét igyekszel követni: –„stira sukham asanam”   a stabil, de kényelmes testtartást, mely egyben nyugodt, békés,  ellazult  állapotot  is jelent.   Mindig törekedj  arra, hogy fenntartsd a stresszmentes  állapotot mind testben, mind lélekben…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *