Hogyan lehet felfrissülni és relaxálni jóga gyakorlás során?

dhanurasana2-sm1Öt fontos dolog segíthet az ellazulásban jógagyakorlás közben.

Az első a rekeszizom, vagy másnéven hasi légzés. A rekeszizom légzés jótékony hatással van a paraszimpatikus idegrendszerre (az autonóm idegrenszer része), amelynek fontos szerepe van a relaxációban, megnyugvásban.

A második fontos dolog, hogy minden pózba (ászanába) aktív mozgással kell eljutni. Más szavakkal kifejezve, minden egyes testrészt a hozzá tartozó izomcsoport aktiválásával kell megmozdítani. Egyik extrém példája ennek, a láb lótusz pozícióba hozása pusztán lábizmokkal, a kéz segítsége nélkül. AZ aktív izommunkával elérhető, hogy az izomcsoport, amely irányítja a mozgást megfeszül, aktív lesz, míg az ellentétes oldalon lévő izmok elernyednek, felfrissülnek.

A harmadik jótékony hatású tényező, az izmok reflexszerű elernyedése. Egy bizonyos testrész izmainak néhány másodperces tudatos megfeszítése után ugyanis azonnali azok reflexszerű elernyedése és felfrissülése.

A negyedik fontos dolog, hogy gyakorlás során a test különböző részeiben magas illetve alacsony nyomású helyek keletkeznek. Ez az energia mozgásának a felgyorsulásához vezet a testben. Ez intelligens mozgással, testtartással, légzéssel és tudatos izommunkával érhető el.
008
És végül az ötödik tényező a gyakorlás alatti folyamatos összpontosítás, fókuszáltság. Kutatások bizonyítják, hogy a figyelmet bármely testrészre irányítva, annak vérkeringése, vérellátottsága jelentősen megnő. Az ilyesfajta koncentráció rendszeres gyakorlása nagyban hozzájárul a meditatív állapot eléréséhez mozgás közben, melynek köztudottan frissítő és nyugtató hatása van.

( Forrás: AYL 23. szám, Simon Borg-Olivier tapas rovata)

1 thought on “Hogyan lehet felfrissülni és relaxálni jóga gyakorlás során?”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.