Júliusi Hírlevél

Júliusi Hírlevelünk tartalmából:

 • Legfrissebb Stúdió hírek
 • Webes órafoglalás
 • Yoga Nidra-Záróparti
 • Seane Corn workshop Budapesten
 • Jógaeszköz és utalvány vásár
 • Könyv rendelés
 • Nyári szünet
 • Videó otthoni gyakorlásra
 • A hónap Mantrája
 • Szösszenetek (rövid elmélkedés)
 • Gyakorlati anatómia tippek
 • A hónap vega receptje
 • ———————————————————————————————————————————–

  Végre itt az igazi nyár! Az esős, hideg június után egy kis meleget is kapunk. Örömmel tapasztalom, hogy a nyári jövés-menés ellenére sokan meglepő rendszereséggel jártok az órákra továbbra is. Népszerűvé vált a reggeli gyakorlás és az esti órákon is szép számmal vagyunk. Ámbár még mindig a hét első felére koncentrálódnak a bejelentkezések, mintha a hét második felére kissé alább hagyna a hét eleji lelkesedés. Hm… Ez elgondolkodtató…

  Az első bérletek lassan lejárnak, így az előre lefoglalt óracsomagok is. Egyre többen használjátok a webes foglalást, sokan azonban továbbra is rám bízzátok az időpont bejegyzéseket. Igyekszem a kéréseket, foglalásokat teljesíteni mindenki igénye szerint, de a sok információ közt néha elvész egy-kettő az éterben, ami félreértésekre adhat okot. Bár szerencsére ez idáig nem jelentett komoly problémát, de minél többen jártok az órákra egyre nehezebb lesz az időpontok foglalását, változtatását és törlését intéznem.

  Ezért arra kérnélek benneteket, hogy segítsétek a zavartalan óramenetet azzal, még többen rászánjátok magatokat a saját foglalásaitok és időpontjaitok menedzselésére. Ez nagy könnyebbséget jelentene a stúdió vezetése szempontjából. Előre is nagyon köszönöm.

  Természetesen, aki nem gyakorlott internet és számítógép használó, annak továbbra is rendezem a foglalásait az igények szerint. A webes órafoglalási felületen itt lehet regisztrálni. A második bejelentkezésnél már csak a jelszóra és az email címre van szükség! Azon túl szinte csak három kattintás egy foglalás elküldése. A saját számlám linkre kattintva nyomon követhető a bérletből felhasznált órák száma, a lefoglalt órák dátuma, valamint foglalást is lehet törölni, de reméljük, erre nem lesz sokszor szükség.

  Az óralemondási feltételek olvashatóak a weboldalon. A foglalás törlését az óra kezdete előtt legalább 24 órával jelezzétek, ellenkező esetben sajnos az alkalom levonásra kerül a bérletből.. 

  A regisztrálás megkönnyítéséhez a rövid videó továbbra is megtalálható a weboldalon.

  Yoga Nidra óra és záró parti. Többen kérdeztétek mikor tartunk olyan órát, ahol csak relaxálni lehet. Ezért arra gondoltam, hogy a szünet előtti utolsó órán erre remek alkalom kínálkozna. Július 15-én este 6.30-tól a gyakorlás helyett 50 -60 perces Pranayama és Yoga Nidra órát tartanánk (ingyenes, adományos formában – még mindig az árvíz károsultak számára gyűjtünk), utána pedig szünet előtti záró partit teázással, kötetlen beszélgetéssel kedvetek szerint. ( 20 ember befér a relaxációra- emailben jelentkezzetek, mert a webes foglalás már telítve van- még 4 szabad hely maradt! Ha valaki nem tud a Yoga Nidrára jönni, 7.30-tól szívesen látjuk a partin.

  Seane Corn vinyasa flow workshop Budapesten! Ha valaki szeretne hozzám csatlakozni, egy két esetleg mind a három napra, az jelezze emailben: (Lassan elfogynak a férőhelyek, így gyors döntésre lesz szükség!)
  Július 16. Péntek 18:30 – 20:30
  Július 17. Szombat 10:00 – 13:00, 15:00 – 17:30
  Július 18.Vasárnap 10:00 – 13:00
  Mind a négy óra 40 000 Ft vagy 140 EUR, ha valaki nem tud mindegyikre jönni, akkor 45 EURO/ foglalkozás.

  Jógaeszközök kaphatóak. A webshop ugyan még nem készült el teljesen az oldalon, de a kapható eszközöket és árakat már meg tudjátok nézni. Bármire szükségetek van igény szerint rendelni is tudok, csak jelezzétek.

  Ajándékozz egészséget szeretteidnek! Jógaóra ajándékutalványok 3000, 5000, 10000 Ft értékben, vagy általad meghatározott összegben kaphatóak, névre szólóan, személyre szabott üzenettel. Az utalványok bármely órán felhasználhatóak és értelemszerűen 3, 5 vagy 10 alkalomra érvényesek.

  Könyv rendelés – Többen érdeklődtetek ajánlott olvasni valók iránt, ezért összeállítottam egy kis listát. Igények szerint meg tudom rendelni a könyveket, és jövő hónaptól már kaphatóak lennének a közvetlen megvételre nálam a stúdióban, illetve a webshopon keresztül is. Ha már konkrét könyvigényetek van küldjetek emailt és felveszem a megrendelendő könyvek listájára.
  Ajánlott olvasnivalók: ( A lista távolról sem teljes!)

  BKS Iyengar: Jóga új megvilágításban/ Pranajama új megvilágításban

 • BKS Iyengar: Jóga a holisztikus egészséghez vezető út
 • BKS Iyengar: A jóga fája
 • Frederick Leboyer: Jóga Várandósoknak
 • Szvámi Véda Bhárati: A hatha jóga filozófiája
 • Christina Brown: Jógabiblia
 • Nyári Szünet. Két hét nyári szünetet tartunk júliusban. Július 16-tól Augusztus 1-ig. Az utolsó órát a szünet előtt, csütörtökön este, július 15-én tartom. Az első munkanap augusztus 2. hétfő lesz. A nyári szünet alatt mindenkit ösztönöznék egy –egy rövidke, de rendszeres otthoni gyakorlás beiktatására. A gyakorlás megkönnyítéséhez készítettem egy videót. Az óra kb. 40 perc és az Ashtanga sorozat egy rövidített változatát mutatja be. Remélem jól követhető és hasznotokra válik a nyári szünidőre, és azon kívül is.
  ———————————————————————————————————————————-

  A Hónap mantrája: Gurustotram

  „Guru Brahma Guru Vishnu Guru Devo Maheshwara //
  Guru Sakshath Parambrahma Tasmai Shri Gurave Namaha”

  „ Guru Bráhma, a Guru Visnu, a Guru a Legeslegnagyobb Isten (azaz Siva) // a Guru a Mindenség forrása, (ezért) minden tiszteletemet neki teszem.”
  Szatguru: Az igaz lélek tanítómestere

  „A gu szótag árnyékot jelent
  A ru szótag, azt ki eloszlatja azt,
  Mivel hatalma van, hogy a sötétet elűzze- így nevezik: guru.”
  Advajataraka Upanisad V/14-18.

  “A Guru szó, melynek etimológiai jelentése a súlyos, nehéz szavakra vezethető vissza, jelezvén hogy guru az, akinek szavai súlyosak, vagy aki maga is a legfelsőbb bölcsesség súlyát cipeli, az ind kultúrkörben betöltött eredeti szerepében fontosabb és súlyosabb tartalmakat jelöl, mint maga az ‘Isten’ kifejezés. A VIII. században tevékenykedő Ádi Sankarát követően, aki a klasszikus és máig gyakorolt hinduizmus atyja, egyes hindu irányzatok a guru-t, mint lelki tanítómestert ‘nagyobbnak’ tartják, mint Istent magát, hiszen a guru az, aki elvezeti az embert magához Istenhez. Maga Sankara is a fenti slókával kezdi a guruk dicsőítésére írt Gurustótram című költeményét, ami az egyik legelterjedtebb hindu vallási ének, úgynevezett bhadzsan.”

  Miután Isten, a szellemi felébredést keresőknek közvetlenül nem nyilvánul meg útjuk korai szakaszában, célszerűbb olyan megnyilvánulási formájához fordulni, aki közvetlenül, a még a lelki tudományokban járatlan kereső számára is azonnal elérhető. Ez pedig a lelki tanítómester, a guru. A guru a hozzá forduló tanítvány számára minden esetben a legmagasabb erényt és tökéletességet testesíti meg, és az ilyen szatguru („igaz guru”) puszta társaságában lenni is a legnagyobb lelki öröm. Az ilyen örömteli együttlétet nevezik szatszang-nak, amelynek egyik lehetséges fordítása „az igazság (szat) társaságában (szang) lenni”.
  ——————————————————————————————————————————
  Szösszenetek

  Néha az ember úgy érzi, különösen ha nemrégiben kezdett csak jógázni, hogy nyomasztóan sok a tudni és megtanulni való: a testtartások, a légzés, a filozófia, a mantrák , a szanszkrit kifejezések, stb. Ez sokak számára elegendő ahhoz, hogy el se kezdjék a gyakorlást, vagy mindjárt az elején az abbahagyásán gondolkodjanak.

  Szerencsére azonban a jóga olyan gyakorlati tudomány, mely a kérdésekre felmerülő válaszokat is a gyakorlatban hozza meg. Más szavakkal, ha kitartóan gyakorolsz, apránként megjönnek a válaszok a kérdésekre.
  David Swenson- Amerikában jól ismert Ashtanga jóga oktató szavaival élve:

  “ A jóga gondoskodik rólad, ha kitartasz mellette. Idővel ösztönösen ráérzel majd, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Elindulsz egy úton az erkölcsös élet és meditáció felé, pusztán mert az ösztöneid arra vezetnek majd. Mert jól érzed magad tőle. A válaszokat megtalálod a gyakorlás során. A gyakorlás soha nem ítél meg téged.”

  Így helyett, hogy azon aggódnál, hogy mennyire sokat kell tanulnod még, és mennyi mindenen kell változtatnod az életedben, mélyülj el a gyakorlásban és bízz abban, hogy a megfelelő válaszok a kellő pillanatban megérkeznek. Éppen akkor, amikor készen állsz arra, hogy meghalld, észrevedd őket.

  ————————————————————————————————————————-
  Alkalmazott anatómia és fiziológia

  Hogyan álljuk fel mély előre hajlásból (pl. uttanasanaból) anélkül, hogy megszédülnénk?

  Ha hirtelen felemelkedünk egy olyan testtartásból, ahol a fejünk mélyebben volt, mint a csípőnk könnyen megszédülhetünk.

  Ez az érzet még erősebben jelentkezhet, ha a előtte mellkasba lélegeztünk a has helyett. Mellkasi légzés során a fejben csökken a vérnyomás, azaz kevesebb vér jut az agyba. Ezért felállás előtt tanácsos az összes levegőt kifújni, majd lassan felállni levegő kinntartás alatt. Majd néhány másodperces szünet után belélegezni, lehetőleg a hasba, rekeszizom légzéssel.
  ————————————————————————————————————————–
  A hónap vega receptje:

  Csicseriborsós édeskrumpli (batáta) fasírt raitával és zöld babos mentás salátával
  Elkészítési idő: 30 perc 4 fő részére

  Hozzávalók:
  Fasírt:
  800 g konzerv hámozott, kockára vágott édeskrumpli
  400 g csicseriborsó leöblítve, lecsorgatva
  35 g liszt ( lehet fehér, v. sárgaborsó stb.)
  1,5 teáskanál őrölt római kömény, coriander
  ½ teáskanál kardamom
  Kevés só( himalájai kőső), bors ízlés szerint
  kevés oliva olaj a sütéshez
  Raita:
  1 libanoni uborka hámzva és durvára reszelve
  140 g sűrű joghurt
  1 gerezd fokhagyma
  Bab és menta saláta:
  400g zsenge (sötét)zöld bab, ferdén felvagdosva
  1 csésze mentalevél
  50 g csíra ( brokkoli, borsó stb)
  1 ek. olive olaj
  1 ek. friss citromlé

  Elkészítése:

  1. Az édes krumplit sós vízben puhára főzzük, lecsurgatjuk. A csicseriborsóval, a liszttel és a fűszerekkel együtt összeturmixoljuk, ha úl száraz és nem áll össze, kicsi vizet lehet adni hozzá.

  A masszából kicsi lapos fasírtkákat gyúrunk és 1-2 ek oliva olajban, teflon sütőben mindkét oldalán aranybanára, ropogósra sütjük. ( Tipp: még ropogósabb, ha előtte zsemlemorzsába forgatjuk. Nem szabad, hogy sütéskor álljon az olajban, mert megszívja magát, puha lesz és szétesik!) Sütés után melegen tartjuk.

  2. A raita hozzávalóit összekeverjük , kevés sóval, borsal ízesíthetjük.

  3. A zöld babot sós vízben félpuhára főzzük, fontos, hogy ropogós maradjon! Lecsorgatjuk. Összekeverjük a mentalevelekkel és a csírákkal. Citromlével, sóval, borssal, oliva olajjal ízesítjük.

  A három fogást együtt tálaljuk.

  Örömteli étkezést!

  Namaste,

  Móni

  Leave a Comment

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.