Júniusi Hírlevél

Júniusi Hírlevelünk tartalmából:

• Legfrissebb Stúdió hírek
Webes foglalás
Júniusi Bérlet akció
Jógaeszköz vásár
Nyári szünet
Kismama jóga
Magán órák

• A hónap Mantrája
• Szösszenetek ( rövid elmélkedés)
• Új! Gyakorlati anatómia tippek
• ÚJ! A hónap vega receptje

———————————————————————————————————————

• Legfrissebb Stúdió hírek

A harmadik hónapot kezdjük a megnyitó után. Reméljük a kezdeti lelkesedés csökkenése csupán átmeneti állapot. Jónéhányan igen rendszeresen, hétről –hétre ott vagytok az órákon, sokan akár két-három alkalommal is, jó látni a kitartást. Köszönöm nektek.

Továbbra is bátorítanék mindenkit, akinek az internet használat nem jelent problémát, hogy a webes órafoglalási felületen regisztráljon Ha az megszokott órákon kívül szeretnétek részt venni valamelyik órán, jelentkezzetek be a weben keresztül. A saját számlám linkre kattintva nyomon követhető a bérletből felhasznált órák száma, a lefoglalt órák dátuma, valamint foglalást is lehet törölni, de reméljük, erre egyre ritkábban lesz szükség.

Az óralemondási feltételek olvashatóak a weboldalon. A foglalás törlését az óra kezdete előtt legalább 24 órával jelezzétek, ellenkező esetben sajnos az alkalom levonásra kerül a bérletből. Sajnos az elmúlt hónapban többször kényszerültem ezt megtenni, mint szerettem volna. 

A regisztrálás megkönnyítéséhez készítettem egy rövid videót, melyet megnézhettek a weboldalon.

Júniusi bérlet akció! A keddi és csütörtök esti órákra most 30 % kedvezménnyel lehet 10 illetve 20 alkalmas bérleteket vásárolni. A10 alkalmas bérlet 7000, a 20 alkalmas 14 000 Ft- ba kerül Június folyamán. Az akció csak addig tart, amíg az órákon férőhely van! A kedvezményes belépők csak ezekre az órákra szólnak!

Jógaeszközök kaphatóak. Sokan kedvelitek a levendulás szempárnákat és a hengeres nyakpárnákat, néhányan már vettetek is. Igény esetén jógaszőnyegeket is rendelek. Ha konkrétan tudjátok milyet szeretnétek színben, minőségben, aszerint intézem a rendelést. A szőnyeg választékot és árakat megnézhetitek a yogashop weboldalán. Jógaszőnyeg tartó táskák, omjellel és zsebbel díszítve szintén vannak raktáron, limitált számban.

Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

Levendulás párna 1200 Ft
Hengeres nyakpárna 3500 Ft
Jógaszőnyegtartó zsák 4500 Ft

• Ajándékozz egészséget szeretteidnek! Jógaóra ajándékutalványok 3000, 5000, 10000 Ft értékben, vagy általad meghatározott összegben kaphatóak, névre szólóan, személyre szabott üzenettel. Az utalványok bármely órán felhasználhatóak és értelemszerűen 3, 5 vagy 10 alkalomra érvényesek.

Nyári Szünet. Két hét nyári szünetet tartunk júliusban. Július 16-tól Augusztus 1-ig. Az utolsó órát a szünet előtt, csütörtökön este, július 15-én tartom. Az első munkanap augusztus 2., hétfő lesz. A nyári szünet alatt mindenkit öszönöznék egy –egy rövidke, de rendszeres otthoni gyakorlás beiktatására. A szösszenetekben is erről lesz szó.

Kismama Jóga – néhány fővel ugyan, de elindult a kismama jóga csoportunk is. Remélem, jól érzitek magatokat az órákon és hasznosnak találjátok nemcsak a gyakorlatokat, de az extra információt is amit igyekszem hozzáadni az órákhoz.

Várom a visszajelzéseket és a kívánságokat. Írtam egy cikket, melyben összefoglaltam a jóga gyakorlás hasznát és előnyeit a mind a terhesség, mind a szülés alatt. Már olvasható a weboldalon. Továbbá feltettem egy rövid DVD bemutatót is, melyben Bianca Machliss , a Yoga Synergy iskola társalapítója látható terhességének 28. hetében. Remélem motiválólag hat rátok.

• Igény esetén alkalmi illetve heti rendszerességű magán órákat is vállalok. Ha valaki úgy érzi, hogy nem ért minden instrukciót teljesen, illetve nem biztos a gyakorlatok helyes végrehajtásában érdemes azt egy –egy alkalmi magán óra keretében részletesen megbeszélni, kipróbálni, különösen az újonnan érkezett a gyakorlók esetében.

A csoportos gyakorlás során sajnos nincs elegendő idő arra, hogy mindenkivel egyenként megbeszéljük és kipróbáljuk az egyénre szabott szabott testtartás-variációkat. Erre magánfoglalkozások alkalmával tudok lehetőséget biztosítani. Érdeklődni, időpontot egyeztetni telefonon, emailben és személyesen is lehet. ( 60 perc/ 3000 Ft)
———————————————————————————————————————————————–

A Hónap mantrája: Om mani padme hum

A hat szótagból álló Om mani padme hum mantra (szanszkrit nyelven, azaz dévanágarí írással ॐ मणि पद्मे हूँ ) a tibeti buddhizmus legismertebb bodhiszattvájához, Csenreszighez (szanszkritül Avalokitesvara; a szeretet és együttérzés bodhiszattvája) kapcsolható: a mantrát Avalokitesvara négykarú (Sadaksari) alakjához kötik. A buddhisták szerint a dalai láma Avalokitesvara reinkarnációja.

A tibeti buddhisták szerint ha az Om mani padme hum mantrát (imádságot) hangosan vagy magukban ismétlik, azzal felhívják magukra a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenreszig (Avalokitesvara) hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapják áldását. Ha elolvassuk mantrát, a hatás megegyezik az előzőekkel. A szöveget gyakran kőbe vésik, és jól látható helyre teszik.

Őszentsége, a Dalai Láma szerint:
„Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hum mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is. Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg.

A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát. A Padme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja.

Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni. Az osztatlanságot az utolsó, Hum szótag szimbolizálja.
Tehát az Om Mani Padme Hum hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”

Az alábbi táblázatban közölt értelmezés révén arra derülhet fény, hogyan tisztul meg az ima által a létezés szenvedésének hat területe:
Szótag Mitől szabadít meg? Szamszára –szint (létforgatag szintje)
Om elégedettség / büszkeség istenek
Ma féltékenység / szórakozás keresése félistenek / féltékeny istenek
Ni szenvedély / vágy emberek
Pad butaság / előítélet állatok
Me szegénység / birtokolni akarás megváltásra váró kóbor szellemek / éhes szellemek
Hum agresszió / gyűlölet pokol

————————————————————————————————————————————————-

Szösszenetek

A hatha jóga nehéz, hiszen testi korlátaink leküzdése életünk egyik legnagyobb megpróbáltatása.
De még ennál is nagyobb kihívást jelent talán a rendszeres gyakorlás kialakítása, hiszen sokunk fejében ott karattyol a kisördög, jobbnál-jobb kibúvókat találva az aznapi gyakorlás elhalasztására.

Mindannyiunk számára: egy új szokás felvétele jelenti a legnagyobb nehézséget, hiszen az kényelmetlenségekkel és áldozatokkal jár. A Kundalini jóga gyakorlói szerint 40 napba telik, míg egy új szokás rögzül az életünkben.

Mint minden más, a jóga is csak akkor működik, ha elszántsággal és kitartással párosul. Valódi eredményre csak akkor számíthatunk, ha elkötelezzük magunkat a rendszeres gyakorlás mellett. Ha már ott ül néhány jógáról és meditációról szóló könyv a polcodon, ne hagyd, hogy porosodjanak, miközben azt tervezgeted, hogy majd egy szép napon elkezdesz jógázni.

A legtöbbünk elhatározása azért fullad kudarcba, mert nincsenek meg a megfelelő módszereink egy új szokás bevezetésére az életünkben.
A következő “recept-együttes” ezt a hiányt hivatott pótolni, hátha néhányan hasznát veszitek.

Elhatározás. Ez a legelső lépés. Erős elhatározás kell ahhoz, hogy hozzáfogjunk. A jóga az elménkben kezdődik és végződik. Mérlegeld tehát, hogy mennyire fontos számodra. Ha meg tudod győzni magad arról, hogy valóban akarod csinálni és szükséged van rá, akkor a továbbiakban nem jelenthet problémát a motiváltság szinten tartása. A legtöbben nagy lelkesedéssel vágnak bele érdekesnek tűnő dolgokba, még mielőtt tisztában lennének azzal, hogy valóban az az a dolog, amit csinálni akarnak. Nos, ők azok, akik abba hagynak valamit még mielőtt igazán belekezdtek volna.

Így hát csukd be a szemed, nézz mélyen magadba és tedd fel a kérdést: fontos –e számodra a jóga. Amennyiben a válasz igen, adj a gyakorlásodnak egy jó esélyt és próbálj meg kitartani mellette.

Valóban vannak napok, amikor nehéz hozzáfogni, vagy elindulni az órára. De ne hagyd, hogy a hangulatok irányítsák az életed, mert az erőfeszítések hosszú távon többszörösen megtérülnek.A gyakorlás utáni könnyed, lebegős érzés szinte minden alkalommal megfizethetelen. Csak emlékeztesd magad a kezdeti elhatározásra, végy erőt magadon és indulj vagy fogj hozzá!

Légy szervezett. Simábban, gördülékenyebben folynak a dolgok, ha jól szervezett vagy. Gondold végig, mikor tudsz időt szakítani a mozgásra, építsd be a heti rutinodba és ragaszkodj hozzá. Ha részévé teszed az életednek és elraktározod a tudatodban mindig várakozással fogsz tekinteni a gyakorlásra.

A legjobb eredmény természetesen akkor érhető el, ha naponta tudsz időt szánni rá. Ne számítson mennyire vagy elfoglalt, mindig tartsd fenn az időt a jógára és a meditációra.

Nagy valószínűség szerint a kora reggeli vagy az esti órák a legalkalmasabbak erre, hiszen kevesebb dolog vonhatja el a figyelmünket.
Tedd szabaddá az elmédet is. Hiába szakítasz azonban időt a gyakorlásra, ha csak testben, de nem lélekben vagy ott. Hiszen a gyakorlás lényege, hogy a jelenben maradj végig, figyelj a testedre és a lélegzetedre.

Hagyd a probléma megoldást máskorra. Minden más ami foglalkoztat, minden aggodalom , minden elintézésre váró feladat várhat egy kicsit. Ajándékozd meg magad 30, 60, 90 perc jógával. Meglátod, nem csak magadat ajándékozod meg vele, hanem a környezetednek is nyújtasz valamit. A jobbik énedet… Értékelni fogják…

Vigyél bele egy kis színt: a jógagyakorlás fontos része, hogy rátalálj arra az énedre is, mely tudja hogyan kell adni és megosztani. Élvezetesebb és színesebb a gyakorlás, ha néhány barátoddal megosztod azt. Az ő lelkesedésük, motiváltságuk segítségedre lehet egy- egy rosszabb napodon, amikor a feladáson gondolkodsz… Hozz hát magaddal egy-két barátot, ismerőst, hogy közös legyen az élmény.

Tanulj türelmet. Sok-sok évbe tellett, míg a mostani személyiséged és fizikai adottságaid kialakultak. Nem lehet őket egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, de kitartó, rendszeres gyakorlással viszonylag rövid időn belül lehet látványos fejlődést elérni. De mint bármi másban is, itt is lesznek időszakok, amikor úgy érzed semmi nem megy igazán jól és nem fejlődsz. Megint máskor úgy fogod érezni, szárnyalsz és mérföldköveket lépsz előre.

Valójában azonban két dolog fontos: merülj el magukban a cselekedetekben és próbálj meg minden pillanatban a jelenben maradni, szimplán add át magad a mozgás örömének, majd élvezd a kitartó munka gyümölcsét: az új énedet, mely egészségesebb, pozitívabb, nyugodtabb, állhatatosabb, nagyvonalúbb, mint az előző volt.

————————————————————————————————————————-
Alkalmazott anatómia és fiziológia

Nyújtás alatt védjük az ízületek közötti porc szöveteket és porckorongokat, amelyek többek között a térdízületben és a gerinc minden egyes csigolyája között megtalálhatóak. Ezt úgynevezett jógikus zárak, bandhák segítségével tesszük.

Ez azt jelenti, hogy az ízületek körüli izmokat gyengéden megfeszítjük, mielőtt elkezdenénk hajlítani vagy nyújtani az adott testrészt.

Egy ízület odafigyelés nélküli nyújtása vagy hajlítása olyan mértékű nyomást helyezhet a porcokra, hogy azok megsérülhetnek.

—————————————————————————————————————————————-

A hónap vega receptje: Pikáns újburgonya

Hozzávalók:
250 g újkrumpli,
10 dkg pirított, őrölt kesudió
1 kk. római kömény
2 közepes paradicsom
1 teáskanál barna cukor ( cukornád melasz is megteszi, valamivel egészségesebb)
2 ek kókusz reszelék
1 dl víz
2 ek. összevágott koriander levél (petrezselyem)
Ghí, vagy oliva olaj

Elkészítése:
A kesudiót tepsiben pirítsd meg,daráld le és tedd félre. Az újkrumplit tisztítsd meg, ha kicsik hagyd őket egészben, ha nagyobbak vágd őket kockára. Edényben vizet forralva szűrő, esetleg pároló edény fölött, fedő alatt párold meg.

Melegítsd meg a ghít, tedd bele a római köményt, a kókusz reszeléket, majd a kiskanál cukrot. Enyhén pirítsd meg őket. Darabold bele a paradicsomot és öntsd fel a vízzel, majd közepes lángon főzd puhára.

Tedd bele a krumplit, az őrölt kesudiót, a koriander levelet a sót, és tálald forrón.

Örömteli étkezést!

Namaste,

Móni

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.