Rövid bevezető a Kundalini jóga rejtelmeibe (jegyzetek)

A Jóga egyesülés, újra egyesülés az egésszel…

A hatha jógában a pózok csak egy utat mutatnak a nyolc ösvény közül.

Kundalíni szó szerinti jelentése: a spirál ( tekercs, feltekeredés) a Szeretett (ti. Isten) hajában.

Valójában a belső tudatosságunk, spiritualitásunk felébresztését, felszínre hozatalát jelképezi.

A kundalini jóga célja az alvó öntudat felébresztése: a szusumna nadin keresztül felemelni ezt az energiát a csakrák aktiválásával, majd azok segítségével..

A magasabb tudati szintre emelkedést, konstruktív cselekedetekké alakíthatjuk.

A kundalíni módszer gyors, fókuszált és hatékony.

A mitológia szerint Shiva kapta meg először a tudást, majd átadta hitvesének, Parvatinak. Eredetileg Tantra, Laya és Kundalíni jóga hármasa alkották a jóga főbb ágait.

Tantra: meghatározása majdnem lehetetlen:
Egyfajta spirituális tudomány, amely a mikro – és makrokozmosz, saját belsőnk és az univerzum szoros kapcsolatát hirdeti holisztikus bölcsességgel kötve össze a kettőt.

A bennünk rejlő energia felébresztése, amelyet világi örömök és célok elérésére is használhatunk, miközben spirituális emelkedésre törekszünk.

A tantrák (írások) a női-férfi aspektusok, a szexualitás polaritását taglalják, isten és istennő, Shiva és Shakti párbeszédének formájában, amelyekből néhányat egykor lejegyeztek.

A párbeszédek sokszor intim jellegűek, de a szexuális titkok felfedésén túl számos, más érdekes témát is taglalnak. A tantrákban a misztikum és a tudomány, az érzékiség és az aszketizmus jegyei egyszerre vannak jelen, laikusok számára sokszor nehezen értelmezhető írásai bizony némi felkészültséget kívánnak a megértéshez.

Laya Yoga: feloldódás, egybeolvadás
A lélegzet és elme beolvadása szívbe. ( Szinte azonos a Kundalíni jóga tanításaival)

A laya jóga a világ és az ember szerkezetére vonatkozó tudás jógája. Alapos világismeretre törekvés, teofizikus megközelítésből. Átfogó értelemben, több szemszögből vizsgálva ugyanazt a dolgot. A kundalini felébresztése a csakrákon keresztül.

Az Isten iránti odaadás pedig elengedhetetlen, mert a Kundalíni Isten energiája, sőt maga Shakti Istennő. Ishvara pranidhana nélkül nem várhatunk megvilágosodást.

Kundalíni: a látens spirituális öntudat jógája.

Több, mint 1000 éves múltra tekinthet vissza a test megtisztításának és felkészítésének hagyománya a hatha jóga pózainak segítségével. Modern korunkban, a vízöntő korában éppen ez erősen észrevehető számos jóga irányzat reneszánszával. Egyike ezeknek a Kundalíni technológia.

A célja minden stílusnak ugyanaz, csak a hangsúlyok változnak: a szamadhi állapot elérése.

Shakti és Shiva -női és férfi energiák fúziója. Kundalíni jóga gyakorlása által a pránikus erőket lefelé irányítjuk, az apanikus erőket pedig felfelé irányítjuk a mula bandha segítségével.

(prana vayu – központi prana, életerő: ez szállítja ami a testünkbe kerül/étel, folyadék, levegő/

(apana vayu -a hasi részben van, minden ami le és kifelé irányul a testből az az apana működésének köszönhető: gyermek születés, menstruáció, kiválasztás,  stb.)

Ennek elégtelen működésével motiváció hiánya, határozatlanság lép fel, lustának, laposnak, levertnek, zavartnak érezzük magunkat, döntésképtelennek). Eleme a föld, csakrája a muladhara csakra, amely biztos alapok a túléléshez szükséges funkciókat biztosítja. A medence magja a helye, a köldöktől a medence fenékig mozog, itt mehet mindkét irányba…

Prana és apana, a két ellentétes erő irányítják a ki- és belégzésünket.

*A prana vayu és az apana vayu a ki és belégzések alatt egymással harmóniában, ellentétes irányokba mozdulnak a ki- és belégzések alatt.

Belégzéskor a Prana vayu a köldöktől felfelé mozdul a mellkas irányába, míg az Apana lefelé indul a medencefenék irányába. Kilégzés alatt mindkettő éppen ellenkező irányba mozog, Prana a torokból a köldök felé, az Apana pedig medencefenéktől a köldök felé,majd mindkettő visszafordul a kandától (köldökközpont, napfonat) az ellenkező irányba.

A köldöknél keveredik a két energia: Shiva és Shakti.

A kundalíni energia elkezdhet emelkedni aktiválni a csakrákat, de a tendenciája szerint emelkedés után újra visszahullik, alvó, nyugalmi állapotra ér.

Ha valamelyik csakra blokkolt, vagy ha az energiazárak nem működnek rendesen akkor a kundalíni nem tud emelkedni.
Így ha a kundalíni idő előtt emelkedik érzelmi és mentális zavarokat okozhat. Még rendszeres gyakorlással sem fog fog egyből a korona csakráig emelkedni. A Kundalíni jóga haszna a rendszeres gyakorlásban rejlik és az életminőség javulásában vehető észre.( Ez minden más irányzatra is jellemző)

Yogi Bhajan

If you can’t see God in all, you can’t see God at all.” And Yogi Bhajan lived it well.
1969-ben érkezett Amerikába, hogy tanítókat képezzen, azóta több ezer kundalini oktató van a világon, nemzetközi közösségük a 3HO (Healthy Happy Holy Organization).

1929-ben született, spirituális tanulmányait 7 évesen kezdte, tanítója 16 évesen a kundalini jóga mesterévé nyilvánította. Közgazdászként végzett a Punjab egyetemen, majd sikeres karriert épített. Az indiai adóhivatalnak dolgozott, mielőtt nyugatra kapott meghívást. 1953-ban házasodott, 3 gyermeke, 5 unokája van.

Alapvetően spirituális tanító. Több, mint 200 könyv és videót publikált, kommunikációból doktorit végzett 1980-ban. Maha Tantrikussá nyilvánították.

Yogi Bhajan először tanított Kundalíni jógát a nagy nyilvánosságnak, a tabu ellenére, amely évszázadokon át tartotta előttünk titokban ezeket a technikákat. De Y.B. nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket, hogy hogyan éljenek, hogyan viszonyuljanak egymáshoz és Istenhez.

A csakrákról másképp…

“Egy ima hegyeket mozdíthat…”ha hiszel az ima erejében, vagy ha már tapasztaltál olyat, ami minden magyarázatot felül múl, akkor te is megtapasztaltad a csakrák erejét. A csakrák bizonyos szinten értelmezhetőbbé teszik az életben megmagyarázhatatlannak tűnő dolgokat.

A Csakrák 3 értelmezése:

1. Fejlődési folyamatként.
Megfigyelhetjük egyéni fejlődésünket életünk során. Először fizikai létünket kell megismernünk, aztán az érzelmeinket, majd a mentális képet alkotunk a világról. Ez a három lépés az, ami reprezentálja a tudatosságunk emelkedését az első három csakránál.

A fentebbi csakrák a spirituális központjaink. Az alsó és felső csakrák integrációja a 4 csakránál, a szívnél történik.
forgó energiaközpontok

2. Energia átalakítójaként

Az energia gyógyítás, kellőképpen jól dokumentált, bár némi tudományos magyarázatnak még híján van.

De a csakra rendszer segítségünkre van abban, hogy ezt a finom energiát – mint egy ima, vagy szeretet energiáját-felfoghassuk. Hiszen ezek az energiák a csakrákon keresztül léphetnek be a tudatunkba, és hatással lehetnek a fizikai testünkre, hatással vannak a hormon kibocsátásunkra az idegrendszeren és a belsőelválasztású mirigyeken keresztül.

Bár kissé túlzásnak tűnhet, de a hét csakra helye és a mirigyek elhelyezkedése közötti összefüggés igencsak figyelemre méltó tény.

A mirigyrendszerünk a jó közérzetünknek kulcsfontosságú szereplője, és a folyamat, amellyel irányítja a saját működését, még némi magyarázatra szorul. A csakrák vélt helye a testünkben szintén egy helyre esik bizonyos idegrendszeri gócpontokkal.

3. Ezoterikus instrukciók rendszerként.

E szerint a nézet szerint a csakrák csupán koncentrációnk fókuszpontjait jelölik kapuk, amelyek a fizikai síkon túlmutatnak, amelyek segítségével idővel valóban új realitásra ébredhetünk egy szép reggelen.

A rendszer létezését ugyan nem tudjuk bizonyítani, de a szeretet energiáját tudjuk mérni, a tudatosságunknak megvannak erre a saját eszközei, melyek által megtapasztaljuk azt.

Minden csakra különböző rezgés szinten van.

Csakúgy, ahogyan a napfény felosztható a szivárvány színeire, a csakrák is a végtelen fény valamely töredékén rezonálnak. Az anyagi világ az első három csakrával hozható kapcsolatba (néha a 4.-kel is), míg a korona csakra a földi léten túli energiákhoz is elérhet.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.