Májusi Hírlevél

Májusi Hírlevelünk tartalmából:

• Legfrissebb Stúdió hírek
• Májustól Pilates
• A hónap Mantrája
• Szösszenetek ( rövid elmélkedés)
• Új! Gyakorlati anatómia tippek
• ÚJ! A hónap vega receptje

————————————————————————————————————————————————-


• Legfrissebb Stúdió hírek

– Eltelt a megnyitó utáni első hónap és jóleső érzéssel tölt el az előző hónapok után, hogy nagyon sok az új érdeklődő, és sokan visszatértek a régi ismerősök közül is. Köszönöm nektek a támogatást és a bátorító szavakat. Remélem ti is olyan jól érzitek magatokat az órákon, mint én. Szívesen várom az észrevételeket, visszajelzéseket, javaslatokat akár a facebook csoporton keresztül, akár emailben és személyesen is.

– Mindenkit bátorítanék a webes órafoglalási felületen való regisztrálásra, és arra kérlek benneteket, ha a megszokott órákon kívül szeretnétek részt venni valamelyik órán jelentkezzetek be a weben keresztül. Itt nyomon követhető a felhasznált órák száma, valamint foglalást is lehet törölni, bár reméljük erre nem lesz túl gyakran szükség. Az óralemondási feltételek olvashatók a weboldalon. A foglalás törlését az óra kezdete előtt legalább 24 órával jelezzétek, ellenkező esetben sajnos az alkalom levonásra kerül a bérletből .

– Májustól Terhes Jóga és „Mami és Én” ( babás-mamás) jóga órákat indítunk kísérleti jelleggel, egyelőre heti egy-egy alkalommmal. Ha valakit ismertek a közvetlen környezetekben, aki kisbabát vár, vagy kisbabája van ( a baba még nem mászik) és könnyed mozgásra, kikapcsolódásra vágyik ne mulasszátok el megemlíteni nekik. Érdeklődni emailben vagy telefonon lehet.

– Az órarendben említettem, hogy igény esetén magán órákat is vállalok. Ha valaki úg yérzi, hogy nem ért minden instrukciót teljesen, illetve nem biztos a gyakorlatok helyes végrehajtásában érdemes azt egy –egy alkalmi magán óra keretében részletesen megbeszélni, kipróbálni, különösen az újonnan érkezett a gyakorlók esetében.

A csoportos gyakorlás során sajnos nincs elegendő idő arra, hogy mindenkivel egyenként megbeszéljük és kipróbáljuk az egyénre szabott szabott testtartás-variációkat. Erre magánfoglalkozások alkalmával tudok lehetőséget biztosítani. Érdeklődni, időpontot egyeztetni telefonon, emailben és személyesen is lehet. (60 perc/ 3000 Ft)

Kezzd Jógával a napot!!! A hétköznap reggeli órákra májusban 40%-os kedvezménnyel lehet bérleteket váltani! Ha tudsz jönni reggel ½ 8tól ¾-9-ig, indítsd könnyed reggeli mozgással a napot! … Hatása egész nap elkísér, érezni fogod a különbséget, a plusszt , amit napi rutinhoz hozzáad!
————————————————————————————————————————————————–

Májustól Pilates

A Pilates Balance Stúdió hozzánk költözik!!! Májustól Stott Pilates órák indulnak a stúdióban Vámos Mónika vezetésével. Az első óra május 6-án csütörtökön ½ 5-től lesz.

Érdeklődni és bejelentkezni Móninál a +36.70.215.8448-as telefonszámon lehet.
Az órák 50 percesek, egy alkalom 1000 Ft. 10 alkalmas bérlet is váltható, 9500 Ft-ért.
——————————————————————————————————————————————————

• A Hónap mantrája

Egy béke mantra, mely áldást kér egy gyümölcsöző tanító és tanítvány kapcsolatra. A Béke szó háromszori ismétlésével a mantra végén az akadályokat három különböző síkon: fizikális (Adhi Bhautika), Isteni (Adhi Daivika) és belső (Adhyaatmika) síkon gördítjük el a tanulási folyamat útjából.

Om Saha Naavavatu Sahanau Bhunaktu , Saha Veeryam Karavaavahai Tejasvi Naavadhee tamastu ma vidvishaavahai . Om Shantih Shantih Shantih

Om, Legyen az együtt töltött időnk élvezetes és áldott.. Védj meg mindannyiunkat. Tudásunk és erőnk gyarapodjék. Ellentét és gyűlölet ne szítsanak közöttünk. Om, Béke, Béke, Béke.

(Taittiriya, Katha, Shvetashvatara Upanishad)

—————————————————————————————————————————————————-
• Szösszenetek: Re: Egészséges Táplálkozás
Valamelyik órán szóba került az egészséges táplálkozás, testsúly, fogyókúra kérdése.

Említettem, hogy a szervezet öregedéséhez a két legfontosabb vegetatív funkció túlzott igénybe vétele járul hozzá a legnagyobb mértékben. Az egyik a légzés, a másik az emésztőrendszer elhasználódása.

Bizonyára többen hallottatok már olyan jógikról, akiket élve eltemettek néhány hétre, hónapra, majd kiástak és tovább éltek-virultak, mintha mi sem történt volna. Ők olyan képességekkel rendelkező jóga gyakorlók, akik le tudják állítani a szívverésüket, azaz megállítják a légzési és egyéb vegetatív funkciókat akár hetekre, hónapokra is, és a bőrükön át való légzéssel, illetve egyéb, nem publikus mószerekkel, prána felvételével tartják életben testüket. ( Az áprilisi hírlevél szösszenete is erről szól. ) Ezek a jógik megtanulták teljes tudati kontroll alá vonni a vegetatív funkcióikat.

A helyes táplálkozás kapcsán a válasz ennek tükrében a következő: minél jobban igénybe veszed az emésztőrendszered, annál gyorsabban öregszik a tested. Helytelen légzéssel többször kell levegőt venned, tehát jobban igénybe veszed a a légzőrendszered. Általánosságban elmondható, hogy jóval több ételt fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk hasznosítani tud és jóval többször veszünk levegőt , mint amennyiszer valóban szükség lenne rá, a helytelen légzéstechnika miatt.

Az alapelv legyen tehát: „ a kevesebb több” – mind légzésben mind táplálkozásban! Mindezt tetézve: a kettő szorosan összefügg: a helyes légzés elsajátításával szabályozható az éhség érzet és a táplálék igény is csökken!

Az itt olvasottakat alátámasztandó, közvetlen az óra után várt egy email egy ismerősömtől , benne a következő kis színesre hívta fel a figyelmemet: ( És még mondjátok, hogy vannak véletlenek ! )

“Katonai orvosok próbálják megfejteni egy 83 éves indiai jógi titkát, aki azt állítja, hogy több mint hét évtizede nem vett magához táplálékot és folyadékot, és minden energiáját a meditációból nyeri. Prahlad Dzsanit múlt hét csütörtökön szállították be a nyugat-indiai Ahmedábád egyik kórházába, hogy a nap huszonnégy órájában megfigyelhessék és orvosi vizsgálatok egész sorát végezzék el rajta – mondta az indiai nemzetvédelmi kutatóintézet élettani kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Az orvosok közölték, Dzsani érkezése óta nem vett magához egy csepp folyadékot és egyetlen gramm táplálékot sem, és vécén sem volt.”

( MTI Déli Monitor hírlevél – április29. csütörtök)
Hasonló történetet ír le egy idős hölgyről Paramhansa Yogananda az Egy jógi Önéletrajza 1946 –ban megjelent könyvében. Tehát még azt is hozzátehetem, hogy az eset nem egyedülálló!
Azért ehhez némi gyakorlatra szükség van, így a magunkfajta kezdő jógiknak semmiképpen sem ajánlott. Mindenben a fokozatosság és a mértékletesség elvét tanácsos követni, különösen a dolgok kezdetén. 🙂
———————————————————————————————————————————————
• Alkalmazott anatómia és fiziológia

Tippek a biztonságos nyújtáshoz:

– Mindig lassan, fokozatosan mélyítjük a nyújtás mértékét
– Mindig kilégzésre nyújtunk tovább
– A figyelmünket a nyújtott izomra irányítjuk
– Az ellentétes ( antagonisztikus ) oldalon lévő izmot aktiváljuk ( azaz gyengéden feszítjük)
——————————————————————————————————————————————————-

A hónap vega receptje:

“ Hogy mi azért mégse koplaljunk”

Spárgakrém leves:

1 csomag spárga,
1 ek. olive olaj
1 közepes vöröshagyma
1-2 leveskocka ( csökkentett sótartalmú) –ízlés szerint
1/3 bögre basmati vagy jázmin rizs
1 szál friss kakukkfű

1. A spárga fás végeit levágjuk, majd 1.5 cm.-es darabokra felvágjuk. Félretesszük.
2. Olajat melegítünk serpenyőben, közép hőmérsékleten, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk., majd hozzzáadjuk az apróra vágott spárgát, ( kivéve finomabb végeket!) a rizst, a kakukkfüvet és a leves kockát. Felöntjük kb 1.5 l vízzel Majd lassú tűzön kb. ½ órát főzzük.
3. Kicsit hagyjuk hűlni, majd az 2 részletben simára turmixoljuk.
Visszatesszük a tűzre , hozzáadjuk a spárga végeket és félropogósra főzzük őket. Tálkákba szedve azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Namaste,

Móni

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.