Tadasna

Tadasna = hegyállás

tah-DAHSZ-na

tada = hegy

Lépésől lépésre:

1) Nagy lábujjak összérnek, sarkak kissé szétnyitva, így a külső lábélek párhuzamosan állnak. Emeld meg az összes lábujjad és a lábpárnákat majd a a kisujjaktól indulva terítsd szét a lábujjaidat a szőnyegen. Dőlj párszor  kissé előre-hátra, jobbra-balra, próbáld meg megkeresni  a tested középpontját. Testsúlyod egyenletesen oszlasd el a talpad minden pontján.

Gyengéden kapaszkodj a lábujjakkal a szőnyegbe.

2) Combizmokat tartsd enyhén feszesen, forgasd befelé, miközben felhúzod a térdkalácsokat. Kissé emeld meg a külső lábéleket de a továbbra is maradj teljes talppal a talajon. Ezzel egyidejűleg próbáld  a bokádat is megemelni belül, ezzel erősítve  a belső lábboltozatot.

Képzeld el, ahogyan az energia végigfut a testeden: végig a belső combokon fel a keresztcsontig, majd onnan tovább a köldökig, végig a gerinceden, a nyakocsigolyákon át, egész a fejtetőig.

Nyújtsd meg a keresztcsontodad:  kissé húzd magad alá a farokcsontot úgy, hogy enyén előre billented a csípődet, így  a fkeresztcsont teljesen merőleges lesz a talajra.

3) Gyengéden feszítsd meg a hasad köldök alatti részét, a medencefenék izmait. Engedd le a vállakat, és a kulcscsontot, húzd szét  hátadon a lapockákat úgy, hogy a mellkas és a hát térfogata a lapockáknál egyforma legyen. Anélkül, hogy az alsó bordákat előrenyomnád, emeld ki a mellkasod a szegycsont aljától felfelé.

4) Karok a test mellett, tenyér a combok felé néz , ujjakat nyújtsd ki és kissé feszítsd meg. A fejtető legyen pontosan középen a farokcsont felett, ehhez kissé szegd le az állad, nyújtsd meg a nyak hátulját úgy, hogy az  a gerinced folytatása legyen.  A nyakizmokat és az arc izmait tartsd lazán. A nyelved  laposan és szélesen fekszik a szájüreg alsó részén.  Tekintet lágy, szemed kissé behunyva.

5) A legtöbb ászanát Tadasnából indítjuk, de érdemes a Hegyállást önmagában is gyakorolni,  mert jelentősen javítja  a “civil”  gerinctartást is. Maradj a pózban 30 másodpercig- egy percig és figyelj tudatosan a  könnyed hasi légzésedre.

Anatómiai fókusz: gerinc, combok

Jógaterápiás alkamazási javaslat: Isiász ( faridegzsába)

Előnyök:

  • Javítja a testtartást
  • Erősíti a combizmot, a térdet és a bokát
  • Feszesíti  a hasat és a feneket
  • Enyhíti az isiász okozta tüneteket
  • Javít a lúdtalpon

Ellenjavallat, ill. óvatosság javasolt:

  • Fejfájás
  • Álmatlanság
  • Alacsony vérnyomás esetén
Tippek kezdőknek:

Javíthatod az egyensúlyt, ha  kis terpeszben gyakorolsz először, csípő-szélességnyire nyitott lábakkal.

Variációk:

Gyakorolhatod a pózt különböző  kartartásokkal.
1. Emeld a karod a fejed fölé, merőlegesen a talajra, párhuzamosan a fül mellett. Könyökök nyújtva, tenyerek szemben egymással. Fűzd össze az ujjakat, engedd le a karokat a mellkas elé, párhuzamosan a talajjal majd fordítsd ki a tenyered.
Ismét nyújtsd a karokat a fejed felé, tenyerek a palfon irányában. Mindvégig ügyelj arra, hogy ne húzd fel a vállaidat és tarstd leengedve és széthúzva a lapockákat.
2. Tedd keresztbe a karokat a hátad mögött, a kezeddel az ellentétes könyököt tartva. Cseréld a kartartást, mindkét oldalt ugyanannyi ideig tartva a pozíciót.
Módosítások, segédeszközök:

Könnyen leellenőrizheted a helyes testtartást a hátadat a falnak támasztva.  Úgy állj a falhoz, hogy a sarkad, a keresztcsontod és a lapockák érjenek  csak hozzá  a falhoz,  a fejed hátulja ne.

Előkészítő pózok:

Ado Mukha Svanasna

Uttanasna

Követő pózok:

Próbáld meg az összes állópóz előtt felidézni  és gyakorolni a  tökéletes tadasnához szükséges testtarást.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.